Полезни алтернативи в храненето [update 08.12.14]

Макар, че настоящата публикация в е секция [нездравословно], тя съдържа в себе си и "здравословен" компонент, и тъй като не харесвам думата "здравословен", защото е тя грешна по default, ще използвам думата "полезно". Смисъла който влагам в нея е, че това е нещото което не се намира в конфликт с физическия компонент (не нанася голям body damage). Както се подразбира, когато има конфликт на дадено ниво, независимо кое, няма "усвояване" и "интеграция", от там идва и дисбаланса. 
Както на духовно ниво имаме дисбаланс в повечето "области", така и ако пренесем психичния аспект към физичния ще установим, че нещата са по същия начин - не са в баланс, няма да изпадам в подробности, всеки мисля, че може да се досети на какво той (дисбаланса) е предшественик. 

Fat vs. Fit


Преди броени дни съвсем случайно се разминавах с доста пълна жена, минавайки покрай мен тя бе задъхана, пъшкаше, накуцваше и бе видимо недоволна (по default), въпреки всичко това в ръката си тя държеше ....чантичка ? - друг път една огромна мазна баница.... fuck this! Тогава ми проблесна, че всичко това не е случайно и .....ами такова голямо тяло, или по-скоро телище се поддържа много по-трудно от едно съвсем нормално тяло! Не е ли така? - този организъм от бяла сланина обвит около теб като Goa'uld-ски симбиот иска "кръв", иска енергия, иска калории и по-възможност най-бързите и най-смъртоносните - да иска въглехидрат и боклучава храна. Обратното едно нормално изглеждащо тяло би трябвало да има по-ниска енергийна потребност и съответно да е по-здраво (разбира се съществуват ли "болни/самоубийствени" мисли във главата, нищо не може да помогне!). Друго всеобщо заблуждение е, че когато човек е слаб той е здрав - това наистина е mega bulshet, но това е друга тема. 

За никого не е тайна, че конвенционалните храни и изобщо начините на приготвянето им са направо самоубийствени. Без човек да се замисля в дългосрочен план си казва "нямам избор ще ям баница с боза, нямам пари за други неща" - напротив приятелю ВИНАГИ имаш избор и както каква Юнг "....когато сте направили всичко възможно, единственото, което остава е онова, което още бихте могли да направите, АКО САМО ГО ЗНАЕХТЕ! Но колко знаем ние за себе си? твърде малко ако съдим по опита"

Макар, че в настоящия момент не ми е за цел да давам някакви здравни съвети и прочее "наставления" за това "как трябва" да се живее (O black jesus!), съвсем случайно експериментирайки попаднах на две алтернативни (и вкусни) рецепти за [протеин] и [нес-кафе фрапе]. Понеже има вероятност някой да "прехване" рецептите (ако аз не съм го сторил вече без да зная, sorry for that) от колективното несъзнато и да каже "аз ги измислих", а и принципно за да има развитие трябва да има движение на информацията като се споделя ...... нека да дам своя малък принос в тази област и така: 


Протеинова алтернатива



За тези от вас, които не знаят какво е протеин, ето описание: цък!

Конвенционалния протеин на прах се произвежда главно от мляко, соя, оцветители и овкусители (Е), както се досещаме, освен, че това "нещо" ще гради нашата мускулна система (нещо което е под въпрос) то ще ни вкара много алергени и вредни вещества в тялото, ето повече за вредите от млякото и млечните продукти: За източниците на протеин с любов!. Доста време ми беше нужно за да осъзная, че на протеина има и полезна алтернатива, която според мен е без забележка по вкус, консистенция и качество, а по полезност превъзхожда в пъти конвенционалната му версия.

Ето рецептата ми: 

200 мл конопено мляко 
4 сурови пъдпъдъчи яйца
1 супена лъжица кокосова захар
1 супена лъжица сурово какао на прах

- всичко това в блендер и сте готови!

Ако нямате конопено мляко може да ползвате друго като ядково (бадем, кашу) или кокосово. Според мен млеката от соя, ориз и овесени ядки не са много полезни..... 
За пъдпъдъчите яйца не се притеснявайте, консумират се сурови без проблем :)
Кокосовата захар е с нисък гликемичен индекс, за разлика от кленовия сироп или меда, затова няма да имате проблем с инсулиновите  нива и съответстващото нарастване на мастните депа.
Суровото какао трябва да е продукт от биологично земеделие. нали не вярвате, че онова какао от по 50 стотинки е истинско? Ако все пак не обичате какао може да сложите един банан за вкус (дори няма да се налага да слагате кокосова захар) или ванилия на прах. И така проблема ви с протеина е решен дългосрочно. Запомнете: "Конопеното семе е съдържа глобуларен едестин. Това е най-лесната за усвояване форма на протеин!"



Нескафе фрапе алтернатива



Какво е нес кафе фрапе: цък!

Някой твърдят, че кафето е доста вредно за организма (повишава нивата на Ph), и ако това е така, аз мисля, че нес кафето е в пъти по-вредно от него. Макар, че лятото отминава, мисля, че доста хора обичат сладката ободряваща (и вредна) напитка - Фрапе. Съставките и са мляко, захар и нес кафе, всеки знае за вредите от бялата захар, за млякото говорих по-горе, а преди малко споменах за нес кафето, че е "по-кофти" версията на кафето, дори според някой това кафе си е бъкано с яко синтетични боклуци и кой знае още какви неща. 

Рецептата:

(ако съвсем случайно имате машинка за нес кафе фрапе я позлвайте по същия начин както за стандартната рецепта) 

200 мл конопено мляко
1 супена лъжица цикория (или цикория с канела)
1 супена лъжица кокосова захар

- пускаме блендера и след като сме хомогенизирали сместа може да добавим обичайните 2-3 кубчета лед 


Свойства и ползи на позлваните продукти








Може да си направите изводите и избора самостоятелно :)))



[08.12.2014]


Как да си направим истински суров шоколад?




Ще ви кажа :)

Необходими продукти: 

кокосово масло
сурово какао на прах
мед от сигурен източник/производител
кокосова захар (ако все пак нямате мед)
хималайска сол (щипка)
1 ванилия (по избор)
в зависимост от това дали искате да е с друго може да си приготвите примерно кори от портокал, лимон, ядки (натрушен лешник) или някакви семена

стъпки: 

Първо трябва да разтопим на стайна температура кокосовото масло (получава се безцветна течна субстанция). След като вече сме го разтопили прибавяме мед или кокосова захар (според това какво имате в наличие). Ако меда е захаросан и е по-твърд от кокосовото мясло няма да можете да го хомогенизирате с него, затова добавяте 1-2 лъжици какао на прах (че може и 3) и започвате да бъркате с вилица или подходящ инструмент. ще се получи гъста лепкава субстанция. 
Нарочно не съм определил мерки и грамажи, защото всичко се прави на око, според зависи колко кокосово масло сте разтопили и колко "шоколадов" или "сладък" искате да ви е шоколада. По последните два показателя нямате никакви проблеми - просто добавяте още какао или още мед/кокосова захар за да напаснете вкуса му, щипката сол също е по избор както и ванилията. 
След това може да добавите ядките или коричките и може да консумирате така или да разтелите върху подходяща форма и да оставите сместа в хладилника - ето тогава ще имате найстина един истински и домашно приготвен шоколад, нещата са толкова прости, нямащи нужда от хиляди химически добавки а.k.a. "Е". 



[ Периодично ще ъпдейтвам темата. Когато има "материал" ще го вписвам по-долу :) ]

Популярни публикации от този блог

Еnter the VʘID

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Плоската Земя – PsyOp 6-5/11 в битката за сплескани съзнания на “великия” reSSSet

Галактическа История: Атлантида, Лемурия и Нибиру (II част)

Ранните експерименти с LSD в комунистическа България