[НЕЗДРАВОСЛОВНО] За източниците на протеин с любов!

В предишните статии от тази секция (НЕЗДРАВОСЛОВНО), разгледахме предимно чумата наречена „въглехидрат“. Сега ще разгледаме и другия приятел на човека – протеина. Общото мнение за него е, че е супер полезен, да вероятно е така, вероятно може би не, прочетете този текст и преценете кое е вярното в случая. Поствам тази статия, защото и аз доста време си задавах някой въпроси свързани с консумацията на протеин и прочее. Четете, пък дано Ви е приятно - SPCTTR.



Много хора причиняват вреда на телата си, консумирайки така наречените „здравословни“ протеини. Високите протеинови диети водят до повишаване на мускулната маса, но те могат да ви причинят и куп здравословни проблеми като заболяване на черния дроб, повишено тегло, висок холестерол, понижена чернодробна функция и много други.


И вие ли сте от хората, които несъзнателно поставят себе си в опасност?

Все още много хора са жертви (и консуматори) на пропагандата, че месото в единственият пълноценен източник на протеини и съответно ако искаш мускулна маса, най-добрия начин да го направиш е като консумираш много месо. Или може би сте чули, че „яйцата са най-перфектният протеин“, списъка продължава до безкрайност... В интернет а по разните специализирани списания има хиляди рецепти и съвети, колко протеин да се консумира и какви видове от него и тук информацията е безкрайна. (на върха на масовата „протеинова“ пирамида се намира месото, млякото и яйцата....дори соята която е ГМО, канцероген и източник на фитоестрогени, които са пагубни за мъжете и не само .....)

Аз искам да ви кажа, че млечните продукти, месото и соята НЕ са вашите най-добри източници на протеин. Нека ги разгледаме един по един и да видим защо това е така.


Млечни продукти



Млечните продукти имат репутацията на изключително питателна и необходима храна, източник на протеин, влизащ в диетата на всеки хранещ се „здравословно“ (това е едно от най-жалките понятия, като чуя някой да казва „аз/ти/той/тя се храня(им) ЗДРАВОСЛОВНО и ги видя какво ядат, ами ......да смешно ми става, какво друго“. Народи консумиращи най-големи количества млечни продукти не само, че не са като Арнолд на младини, ами и са най-болни. Те страдат от остеопороза, рак на гърдата, много алергии и диабет. Всички млечни продукти се пастьоризират за „безопасност“, това е процес, в които те биват изложени на високи температури с цел унищожаване на вредните микроорганизми и прочее агенти. Когато това се извърши, то напълно изменя структурата на молекулите, а това прави протеина неизползваем за тялото на човек. Това би довело до заключение, че протеина в млякото всъщност причинява вреда на организма.
„Ами калция в млякото?“ - забравете за него! Млякото всъщност ограбва наличният ви калции от костите. Протеина от кравето мляко е метаболизира в черният дроб и от него се отделят силно киселинни вещества и токсини, които мога да бъдат доста вредни за организма. И за да не се случи това, тялото трябва да направи нещо. Това което прави е, че използва наличният калций от костите за да неутрализира тези киселини (понеже калция е минерал и се използва за неутрализация на киселинността в кръвта).

SPCTTR: в подкрепа на това ще ви представя и един превод от книгата на Робърт Коен „Млякото от А до Z”:



A за алергии (ALERGIES) - Млякото е свързано още с производство на слуз, загуба на хемоглобин, детски диабет, сърдечни заболявания, атеросклероза, артрит, бъбречни камъни, промени в настроението, депресия, раздразнителност, алергии.

- Townsend Medical Letter, May,1995 



B за Рак на гърдата (BREAST CANCER) - Тук играе много важна роля инсулиноподобният фактор на растежа (IGF-1), който е способен да увелични 10 кратно нивата на РНК на раковите клетки, IGF-1 e важен елемент в клетъчната пролиферация.


- X.S.Li, Exp-Cell-Res., March,1994, 211(1)






C за Болест на Крон (CROHN`s DESEASE) - Болестта на Крон (Crohn) е хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал. Mycobacterium paratuberculosis e бактерията, която не бива унищожена при пасьоризацията на млякото, бива откривана на 100% при всички болни от тази болест (Крон).

- D. Mishina, Proceedings National Academy of Sciences USA:93: September,1996



D за Диабет (DIABETES)- Нови изследвания и други 20 по-стари, сочат солидна връзка между консумацията на мляко и развиването на Диабет.

- Diabetes Care,1994;17( 12)



Е за Ушни инфекции (EAR INFECTIONS) - Млечните алергии при деца за доста чести, както и хроничните ушни инфекции, които измъчват 40% от децата под 6 годишна възраст.

- Julian Whitaker, M.D., "Health & Healing," October,1998, Volume 8, No.10



F за Затлъстяване (FAT) - При диета с високо съдържание на животински мазнини може да бъде създадена патогенна среда в организма, подкисeляване на кръвната плазма и не на последно място - нежелани тлъстини.

- J. Am Coll Nutr, 2000 Apr,19:2 Suppl




G за Хормона на растежа (GROWTH FACTOR) - Инсулино-подобния растежен фактор (IGF) е широко участващ в канцерогенезата (процеса по изграждане на нови ракови клетки в организма) Значима в връзката между високите нива на IGF-1 циркулиращ в кръвният поток и повишеният риск от рак на белия дроб, дебелото черво, простатата и рака на гърдата.



- Interoational J Cancer, 2000 Aug, 87:4







H за Сърдечните болести (HEART DISEASE) – за хората с исхемична и коронарна болест на сърцето, въглехидратите от млякото не са препоръчителни, което в пълна сила и за обезмасленото мляко.

- Altern Med Rev, Aug, 31998



I - Железен дефицит, Желязо-дефицитна анемия (IRON DEFICIENCY) - Oт кравето мляко може да възникнат вътрешни кръвоизливи, млякото е причинител на ректално кървене в ранна детска възраст. Във всички случаи това може да бъде решено, като се спре употребата на мляко и млечни продукти.

- J Pediatr Surg,1999 Oct, 34:10



J - Детски страдания (JUVENILE ILLNESSES) - Най-малко 50% от всички деца в САЩ са със алергия към млякото, има много недиагностицирани. Млечните продукти са водеща причина за хранителните алергии, чести симптоми са запека, диарията и умората. Астмата и запушените синуси се оправят след прекратяване на приема на млечни продукти.

- Natural Health, July,1994, Frank Oski, M.D.




К за Бактерия убиец (KILLER BACTERIA) - Не е много сигурно дали бактериите като салмонела, листерия и Е.Коли 0157:H7 биват унищожавани напълно при производството на млечни сирена.



- J Food Prot,1998 Oct, 61:10





L за Непоносимост към Лактоза (LACTOSE INTOLERANCE)- Това е състояние, при което е на лице недостиг в производството или дефицит на ензима лактаза за преработване на лактозата. В резултат при консумацията на мляко или млечни продукти несмилането на лактозата води до нейната ферментация, което причинява отделяне на газове, разстройство и коремни болки. Това от своя страна налага прилагането на определен редуциращ режим на хранене, който изключва млякото и някои млечни продукти.



- J Clin Gastroenterol,1999 Apr, 28:3







M за болеста "Луда крава" (MAD COW DISEASE) - 24 годишен вегетарианец е диагностициран със синдрома на Кроицфелд-Якоб (Човешкият вариант на болеста "Луда крава").Учените се опасяват, че източника на заразата може да е точно от млякото и сиренето.

- London Times, August 23, 1997



N за Назална конгестия (NASAL CONGESTION) - Задушаване, задъхване, астма, кихане и течащият запушен нос са общи симптоми на алергия към млечният протеин.

- Annals of Allergy, 1951; 9



О за Остеопороза (OSTEOPOROSIS) - Тя се причинява от редица фактори, един от най-важните от които е завишеният прием на млечен протеин.

- SCIENCE, 1986; 233



P за пестицидите и замърсяването (PESTICIDES AND POLLUTION) - Изследване на нивата на диоксин в една порция oт световно известният ванилов сладолед "BEN & JERRY", показва, че те са 200 пъти над допустимата норма според агенцията за опазване на околната среда в САЩ.

- Steve Milloy, author of junkscience.com




Q за "Кихот" Синдрома (QUIXOTE SYNDROME) - Робърт Коен ме впечатли с две неща, едното е, че това което прави против млечната индустрия е голяма грешка, другото е дълбокото усещане, че този човек е на наша страна.



- Editorial by Teresa VanWagner, American Dairy Farmer Magazine, Oct., 1998






R за Ревматоиден артрит (RHEUMATOID ARTHRITIS) - има случай на осем годишно момиченце, което в следствие на алергия към млякото е получило детски ревматоиден артрит. След избягване на мляко и млечни продукти, всички болки изчезнаха след три седмици.


- Joumal of the Royal Society of Medicine,1985,78



S за Синдром на внезапната детска смърт (SUDDEN INFANT DEATH) - Тези деца, които консумират краве мляко е 40 пъти по-вероятно да умрат от диария и свързаните с нея усложнения и 4 пъти по-вероятно да умрат от пневмония, отколкото тези които са кърмени като бебета. Нетърпимостта и алергиите към млечните продукти от краве мляко са фактор за синдрома на внезапната детска смърт.

- The Lancet, vol.344, November 5, 1994



Т за Туберкулоза (TUBERCULOSIS) - Заболявания като туберкулозата се предават от консумацията на млечни продукти.

- Journal of Dairy Science, 1988; 71



U за Рак на матката и яйчниците (UTERINE & OVARIAN CANCER) - Женските гърди, матката и яйчниците са хормонално чувствителни органи. Не е учудващо, че и двата вида рак са свързани с високият прием на мазнини с храната.

- Cancer, 1966;19



V за Витамин(ен) D-ефицит (VITAMIN D-EFICIENCY) - Излагането на директна слънчева светлина попълва нуждите от витамин D на повечето хора.

- Journal of Nutrition,1996;126(4 Suppl)



W за WISCOWSINITIS (бел.прев.: нямаше особен смисъл да го превеждам)



X за Ксантин оксидаза (XANTHENE OXIDASE) - Ксантин оксидазата от говеждото мляко (КОГМ) може да се абсорбира и да навлезе в сърдечно-съдовата система. Хората с клинични признаци на атеросклероза имат по-големи количества КОГМ антитела. Тези антителата се намират в по-големи количества при пациенти консумиращи повече хомогенизирано мляко и млечни продукти.

- The X-O Factor, by Kurt Oster, M.D., and Donald Ross, Ph.D.



Y за "Ин и Ян" (YIN/YANG) - Научните данни показват позитивни взаимоотношения между вегетарианската диета и намаляването на риска от няколко хронични дегенеративни заболявания като: затлъстяване, коронарна болест на сърцето, хипертония, захарен диабет и някои видове рак.

- Journal of the American Dietetic Association, November 1997, 97( 1 )



Z за Акне (Zits/Acne) - Тинейджърските пъпки се подобряват в секундата, в която спрем да консумираме мляко. Отнема 2 седмици и акнето изчезва. Андрогените в кравето мляко имат способността да стимулират мастните жлези, които са жлезите, причиняващи акне и черни точки.

- Endocrinology,1999 Sep,140:9, 4089-94


******

Месо



Можете да получите добър източник на протеин от домашно отглеждани говеда, свине и пилета или да си уловите риба собственоръчно от най-чистият извор в планината. За жалост повечето от хората нямаме този късмет или „лукс“ да хапваме прясно месо или току що уловена риба. Освен това ако сте от хората, които се хранят с висококачествени меса, то вие веряотно ядете прекалено много.
Вашето тяло се нужда само от около 6 унции (170 грама) животински протеин на ден. Нещо повече, това свръх консумиране на месо може да доведе до кетоза и натрупването на токсични кетони в организма ви. Кетоните увреждат бъбреците, тъй като последните работя усилено за да отделят тези вещества. Това води до дехидратация на организма. Симптомите на спазващите кетогенна диета (спомнете си „диетата на Аткинс“ - тоя трябва да го убият с плоски камъни ..... искам да напишете в Google полето „people who died on Аtkins diet“) включват умора, главоболие и сърцебиене. Това също допълнително натоварва и сърцето, намаляване на мускулната маса и костния калции. Това е точно обратното на това което високо протеиновата диета би трябвало да прави.
Кофтито в случая е, че отделно от отровите и киселините в месото (дори и домашно и истинско), голяма част от това което е на пазара е заредено с букет от хормони на растежа (виновника за РАК), антибиотици (виновниците за Кандидозата), много добавки (Е) както и доста химични вещества, които естествено са вредни за консумация и водят до куп здравеотнемащи последици. Ще се чувстваме много по-добре ако консумираме ония продукти, които са в ниското на хранителната пирамида (според FDA разбира се!), като плодове, зеленчуци, зърнени (но без пшеничени моля, моля!!!), бобови растения и семена.


Соя



Още ли има идиоти, които консумират соя като източник на протеин (сори вегани ще ви разочаровам). Съветвам да преосмислите консумацията на тази чисто 100% ГМО култура, по следните причини:
соевите продукти съдържат:
  • фитоестрогени – изофлавоноиди: генистеин и дайдзеин, които имитират и понякога блокират естественият хормон естроген (а понякога тази имитация може да докара и рак).
  • Фитати: блокира усвояването на минерали от организма.
  • Ензими: възпрепятстват усвояването на протеина (виждате ли колко е жалко да пиете супер здравословен СОЕВ протеин на прах .... хаха)
  • Хемаглутинини: вещества които стимулират съсирването на кръвта, което кара червените кръвни клетки да се слепват без да е нужно, това разбира се може да възпрепятства правилната абсорбция на кислород и адекватното разпределение в тъканите на организма (функцията на кръвта е да доставя кислород до всяка една клетка в организма). Това ще провокира лошото сърдечно здраве.

Мисля, че това кратко изложение обобщава вредите от соята доста добре.
Всъщност има изобилие от източници на протеин с растителен произход. Нека да ви покажа някой списъци с видовете и количествата, подходящи за всеки от вас, ще видите колко лесно е да получите целият протеин от който имате нужда:

Боб, леща и бобови растения - Всички видове са добър източник на протеини, ето няколко примера:

1 чаша боб - 13,4 грама протеин
1 чаша зелен грах - 8 грама протеин
1 чаена чаша нахут (garbanzos) – 14,6 грама протеин

Ядки - Всички видове са добър източник на протеини . Например :

2 супени лъжици фъстъчено масло - 8 грама протеин
1/2 чаша бадеми - 15 грама протеин
2 супени лъжици кашу масло – 11 грама протеин
1/2 чаша орехи - 9 гр протеин

Семена :

3 супени лъжици от конопено семе - 10 грама протеин
2 супени лъжици семена от чиа - 5 грама протеин
1/4 чаша слънчогледови семена - 8 грама протеин
1/4 чаша сусам или маково семе - 5 гр протеин
1 чаша киноа - 18 протеин
28 грама овес - 5 грама протеин

Суперхраните. 

Спирулина - 2 супени лъжици имат 8 грама протеин

Както можете да видите, доста е лесно да се получи желаното количество протеини от тези растителни видове. Не забравяйте, че всички храни имат някакъв вид протеин в тях: това са градивните елементи на клетките. Така, че дори и плодове и зеленчуци имат протеин в тях.

Например:

1 чаша спанак съдържа 2 грама протеин
1 чаша броколи съдържа 8 грама протеин
2 чаши сварено (на пара) зеле съдържа 4,5 грама протеин

Казва се, че жените жените трябва да консумират около 46 грама протеин на ден, а мъжете средно около 56 грама (това разбира се е за нетрениращи хора, при трениращите важи правилото от около 2 грама протеин на килограм). В дългосрочен план всичко над 60-70 грама протеин може да доведе до увреждане на бъбреците и други жизнено важни органи. Проблема е в това, че хората консумират твърде много протеини. Практически няма такова нещо като „дефицит на протеини“, това може да се случи единствено ако имате проблеми с метаболизма и усвояването на протеини или бременност. В тези моменти настина не може да се получи достатъчно протеин.

Други проблеми, които можете да имате са напълняването. Вашето тяло може да приема само определено количество протеин на ден. Ако приемате повече отколкото ви трябва, то вие ще наддадете с килограмите. 1 грам протеин има 4 калории, ако сте приели 100 грама протеин и тялото ви се нуждае само от 50 грама, другите 50 грама (200 калории) ще се съхранят под формата на мазнина. Ако правите това често, килограмите ще започнат да растат (Важно е да имате предвид и този фактор, мит е, че от протеини не се пълнее, погледнете учебник по „биохимия“ за справка).

Претоварване на черният дроб и понижена мозъчна функция

Когато консумирате протеин, организма произвежда амоняк. Това е токсин, които черният ви дроб трябва да обезвреди ( Увреден психичен статус, дължащ се на редица фактори. Токсични вещества като амоняк, които обикновено се филтрират от черния дроб, достигат до мозъка. Симптоми на енцефалопатия, включващи промени в характера, промени в моделите на съня, агресивно поведение, мързеливи движения, сънливост, объркване, унес и кома ). Употребата на твърде много протеин претоварва черният дроб и това позволява на амоняка и други токсични вещества да се натрупват в кръвта ви. Това може да причини чернодробна енцефалопатия, състояние свървано със спад на функциите на мозъка и нервната система.

Надявам се това да е изяснило някой от въпросите свързани с употребата на протеин.

PS: Ако правите често някой от горните неща не се тревожете, това е нещото което трябва да правите в този си живот, това иска вашият Висш Аспект, не изпадайте в някакви самообвинения и заричания, похапвайте си всичко с мярка. Вие винаги сте ПРАВИ, вие винаги правите ТОВА КОЕТО ТРЯБВА, не забравяйте това, а то е наистина е най-важното нещо! Докато превеждах статията похапнах свинско със зеле, беше адски вкусно и беше точно това от което имах нужда в момента!

Запомнете нещо от мен - „Болното съзнание, никакво лекарство или лекар/гуру не могат излекува!




Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Еnter the VʘID

Защо наистина не трябва да се използва протеин на прах