Ум царува – ум робува...

"Мъдрия човек е господар на своя ум, глупака - роб" - Публий Сир

Както самото заглавие, така тази сентенция на Сир са си съвсем валидни битово-екзестенциали модели. Но ако за миг погледнем малко “по-надолу” и “на вътре” ще забележим, че този модел е наследник на нещо много по-голямо и глобално, а иммено основните design patterns на тази Планета.
Ако генерализираме нещата така, то тези patterns са точно 2(11) - или служиш на някого (STO) или командваш някого (STS). Толкова е просто когато го разбереш. За това съм длъжен да покажа среден пръст на всички слабоумни гуруподобни спасители, които твърдят, че ние масово трябва да се просветлим и да бъдем спасени от неква виртуална сила (генерирана от по-висша полярност, която най-накрая да завърти проклетото ‘колело на Къци’ и всичко да си дойде на мястото). Това никога няма да стане. Тези 1-3% STS винаги ще са си толкова, кой плаща на кого и кого на коя фракция служи и държи топките е без значение за design patterns, те са агностични по природа. Просто искам да намекна, че няма как да има само STS, трябва и STO, така, че спокойно, няма да ни избият като мухи :)

За пример, ако погледнем назад в историята ще видим този дизайн доста по-ярко: господството и робите му във всяка една Империя от време оно до миналия век. Просто сега това не е толкова явно, защото всички гледат пред завесата, както се казваше “Same as it ever was”. Медиите и пресата са машата на елита (STO), която ни кара да блянуваме празни мечти, които да ни внушават да им служим - “Искам на о.Бали, треа или да духам на некой шейх или да работя като магаре нон стоп!”. “Oderint dum metuant” e другата страна на монетата, която в момента се “радва” на широка популярност сред масите.

Ето оня ден чета поредната mass медийна глупост: “...откриха астероид от злато, който можел да направи всеки един човек на Земята богат...”, олигофрени! Кой ще позволи това да се случи, когато има ясно дефиниран шаблон за дизайн? И 5 Луни, целите от злато и диаманти да има край нас, пак бедни ще ходим, е кой да им служи инак? Дай му на циганина 20 лева и му гледай сейра после… “Във вода да газиш, жаден да ходиш” ...освен ако не си като бивола, който като е жаден мътна вода не гледа. Разбира се това, че аз и вие не сме от тези 1-3% не бива да ви плаши, даже напротив, трябва да сте щастливи, понеже:

“Трънливите пътища разраняват краката, но каляват душата”

Tова последното е моя мисъл или съм го чел някъде и сега съм си го доинтрепретирал (нямам спомен), тъй, че няма да е лошо като ме споменавате с добро пред някои добър ваш приятел да я споделите с него. Ако ме хейтвате пред ваш “добър приятел”, моля не я казвайте.

PS: съвсем скоро следват тежките AI теми :)
PS2: "...и патките пасе!"

Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Еnter the VʘID

Плоската Земя – PsyOp 6-5/11 в битката за сплескани съзнания на “великия” reSSSet