Земна Игра и кредити


Здравейте, драги читатели! Днес искам да ви дам малко повод за разсъждение…

Няма никакво съмнение, че нашата земна игрица е базирана изцяло на “кредита”, или както може още да го наречем “на доверието” или ако щеш "консенсуса".

Макар, че тук се заключваме, дърпаме щорите и се крием да се опазим един от друг, там горе трябва да си имаме пълното доверие, защото така работят нещатата by default. Първото нещо, за което се сещам е прословутата масонска фраза на зелените краварски банкноти, че видиш ли те “се доверявали изцяло на бог”, на кой бог бе? На тоя дето ви е дал кредита ли? Интересно. От друга страна това доверие/вяра може да го разгледаме и така: кредитополучателя вярва, че кредитора няма да му направи нещо, а кредитора от своя страна се надява кредитополучателя да е така добър да му върне кредита, не, че не иска да му начупи канчето, ама нали има да му дава, по-добре да го плаши само с потопи и огън/жупели. Да не си помислите, че разбирам от кредитиране или работя в тоя сектор, защото не разбирам много от това, само основни принципи. 


 

Етимологията на този термин е доста интересна:

Терминът "кредит" произлиза от латинското "creditum", което означава "нещо поверено на друг" или "заем", и е минало причастие на глагола "credere", означаващ "да се доверява". Той достига до английския през френския "crédit" през 16 век, където първоначално се отнася за надеждността или доверието към човек. Този произход съвпада със сегашните му значения, които всички са базирани на идеите за доверие, заемане или дължимо.Латинският корен "cre-" се среща в различни английски думи и обикновено се отнася до концепциите за създаване, вяра и растеж.


Kree! Create new game? Take Credits first!



От тук веднага скачам към sci-fi филмите, където на по-наблюдателните от вас веднага ще им направи впечатлението, че всички извънземни планети и нашата реална и виртуална такава в бъдеще време работи не с пари, а с кредити, за референция “Играч първи приготви се” и десетски други. В огромната Star Wars вселена всяка операция се заплаща с междупланетарни кредити, които важат на всякъде, нещо като долара тук при нас. Който пък хич го няма последно време, защото умните краварчета пускат принтера и печатят като ненормлани, като го обезценяват със всяка изминала секунда. Това пък като първа резервна валута повлича и всички, които имат борчове в долари (борч=кредит).


Не може да не отворя една малка скобичка и да разкажа диалога меджу чорбаджи Стамо и неговия длъжник Хитър Петър:


- О, Петре добре си ми дошъл, я ела седни тука. - Стати, я дай едно столче на момчето да седне!
Пак Чорбаджията:
- Абе преглеждах старите тефтери на тати, царство му небесно!
Петър:
- Брей, верно ли стария чорбаджия е в царството небесно? Гледай ти какви чудесии стават на оня свят, а дядо попе?
Чорбаджията:
- Трай сега! Та като глегледах старите тефтери на тати, нещеш ли какво да видя, преди 30 години тати дал на дядо ти,  овчерина, 50 гроша суха пара! А тия 50 гроша сега са станали на 200 (принтера работи!), как мислиш чоджум можеш ли ги плати? Ти имаше някаква къщица, като прибавим и магарето тамън ще стане! Хем тати ще е спокоен на оня свят, че парите не са му отишли на вятъра, хем и на душата ти ще олекне – няма да и тежи дядовия ти борч!
Петър:
- Всичко това е хубаво чорбаджи Стамо, ама нали знаеш – един е гроба и за сиромаха и за болярина, как ще наблъскаш всичко в него дето си открал от сиромасите?

Fun?

Другата аналогия е с старите аналогови игри с джойстик или пък персоналните компютри марка “Правец”. Като малък много играех на такива, но условието беше следното “даваш 1 лев и ИГРАЕШ 1 час”, т.е. вземаш назаем/на кредит компютъра, в който пребиваваш 1 час и след това излизаш, няма те, твоето място е заето от друг потребител. При игрите с ръчки е същата работа – купуваш си жетон/токен, който е зает за 1 лев, след което като си изиграеш живота, този жетон отново се връща при собственика, не остава при теб и ако искаш да го ползваш – купуваш си го отново. Този принцип можем да наблюдаваме и в днешната ни модерна реалност, където ако искаш да вършиш някакви мощни компютъри операции (да, точно с Изкуствения шибан Интелект), ще се наложи да си платиш за място в облака или да наемеш отдалечен мощен компютър за 1 час, за 1 ден или месец, колкото си платиш! Отново нищо от тях не е твое. Просто едно голо доверие, In god we trust! Толкова. И това не е само в IT сферата, това е навсякъде, искаш кола – наемаш си, искаш къща – наемаш си. Западния свят отдавна възприел, че всичко ще му е на кредит, само най-богатите имат собствени къщи. Перфектния системен план – ще работиш като катър, за да обслужваш всичките си заеми/сметки, ако ли не – изхвърчаш на улицата или под някой мост. Няма кой да те приюти, “Hello RAW mode!”, опа, ама как забравихмте за мотото на WEF - “Ти няма да имаш нищо, но ще бъдещ щастлив”. Тук колкото и да ни хулят, колкото и тъпотии да направим все там в някое село ще имаме някоя баба/дядо да ни приюти, от глад няма да умрем, лятото особено. Не, че се кефя на местния манталитет, но както го бях казал на един колега – ние тука сме на друг режим в Играта, Швейцария и България не са в един и същ сюжет, разделението с граници на самите държави не е само за спорта, еби го този шенген! Години след като съм казал това, продължавам да съм убеден в него, времето показва много неща, само търпение да има човек. Ако може да перефразирам, то “Patience is all you need!”.
Някак си, във времето се ‘уморих’ да изпозлвам сложни езотерични булшит термини да изглеждам умен в очите ви, за това от доста време пиша на чист език, почти лишен от всякакви малоумни сладникавости. Това е кошмара на съвременната комуникация, имаме знания, имаме технологии, а се забъркваме в сложни, често безсмислени, глупотевици. Кажи “да ти еба майката проста!” вместо, “консултирах се с моя психолог и той ми каза, че вие ме натоварвате, ама понеже не искам да ви обиждам, моля не ме безпокойте!” - тотално ПЛУЖЕКОПОДОБИЕ и мекокиткавост!


Аз наблюдавам и друго, нещо, което си формулирах като “парадокса на умния сляп глупак”, евентуално ще го разисквам в някакъв друг момент, но накратко: тия върпосните играчи се фокусират да получат нещо малко, в замяна на отказа си от цялото. Какви загубеняци (буквално и преносно). Тези хора са неспособни да прочетат фундаментална истина, написана на гърба на обвивката от дъвка, от кафето винаги ще им се падат най-логичните и тъпи ‘късметчета’ от сорта на “Бъди тъп до края на живота си, те и другите са така, духай го нещастник!”. Тия неща не ги казвам за пълнеж на малката ми статийка, а защото имам наблюдения, които ме карат да мисля, че… Абе колко трябва да си тъп, а? И вместо да започнеш да мислиш с тъпата си кратунка (не е тъпа, така ти се струва) ми цитираш некви фрази от книги и се кефиш, че си си купил новата книга на някое си съмнително езо издателство, която ще ти разкрие истините на шибания ти малоумен, лишен от наслада, живот!?! Еми в грешка си, истината е написана на облелката от турска дъвка за 50 стотинки.


"Някои хора могат да прочетат 'Война и мир' и да заключат, че това е някаква приключенска история. Други могат да прочетат съставките на опаковката от дъвка и да разкрият тайните на вселената." - Лекс Лутър



Лекс Лутър :D

Нека не се отпляскваме от темата с кредитите. Не ви ли прави впечатление, че всички хора са забатачени с кредити? Вземаш кредит за нов телефон, за почивка, за нов вибратор и т.н.. Ами в селските кръчми, помните ли тия тетрадките за вересии (б.а. вересия - покупка или продажба на доверие)? Иван – 20лева, Гошо – 40лева… и накрая Ганчо се промъкна и откраде тетрадката и цялата хартиена централизирана кредитна система беше занулена, а леля ти Златка, кръчмарката, получи внезапен сърдечен арест от страх да не попадне в реалния арест! За едни сватба, за други брадва! Ей това е жив пример за "The Great Reset"! Истински Клаус Шваб или Робин Худ? 

 


А като заговорихме за типажи като Робин, според вас нормално ли е, българин родом от Варна, който живее в Америка да има борса, която носи името “Робин Худ”? Ненормалщина, инак всичко е точно. После заради ей такива мекерета като отида някъде из чужбина ме е срам да кажа, че съм българин. 

 

https://usdebtclock.org/world-debt-clock.html


за да финализираме тази кратка статийка, да кажа, че и до ден днешен не съм получил адекватен отговор (от някъде си) за това на кой или кои точно целия свят има да дава толкова много трилиони? А дали това не е брояча, който цъка и отброява колко дължим, докато разцъкваме Игрицата? Кой знае. Оставям ви да мислите, аз излитам към планетата Koboh за уикенда. До нови срещи. И нека силата си бъде във вас, не я отдавайте на тоя или оня паразит. Jedi religion is hell! LOL

 

SPCTTR

Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Защо наистина не трябва да се използва протеин на прах

Еnter the VʘID