[НЕЗДРАВОСЛОВНО] AGE фактора: виновника за преждевременното стареене и смърт.

Оставяме на страни Кралицата и ще се фокусираме над нещо друго: още едно зло за което трябва да сте информирани, неговото име е AGE формирани отпадъчни продукти и напредналото гликиране (захаросване и кристализация), което поразява всички органи и системи в целият организъм. Koлко бързо ще си съсипете организма зависи от това колко AGE "създавате". Извадката е от книгата „Пшеницата – маскираният убиец“. Веднага след като излезе на пазара аз си я купих, прочетох я и доста се обогатих от гледна точка на пшеничните ГМОтрови. Доста време чаках и из родното интернет пространство някой диетолог, фитнес-гуру или здравословното хранене да каже някой приказка за този процес, но уви няма такава информация, явно и в тези среди ширещата се жалост и статукво са на преден план, да всичко е интереси и се прави за пари, аз обаче нямам никакъв финансов инетерес и мога да си позволя да споделя с вас тази информация (не съм искал разрешение да публикувам този фрагмент от книгата, ама ако някой има проблем да ми пише на spectatorbg@abv.bg да премахна текста). Приятно депресиране, да знам, че поне за цели 3 дни ще ви откажа от пицата и други глутенови изделия. И така:


НЯМА МЯСТО ЗА СТАРЧЕТА, ДЪЛГИ ГОДИНИ ЯЛИ ХЛЯБ


В последно време сме бомбардирани с канонада от сложни нови термини, от колатеризирани заемни задължения до борсови деривативни контракти, от тоя тип неща, които вие по-добре бихте оставили на експертите, например на вашия приятел от банковия отдел за инвестиции. Съществува обаче друг сложен термин, за койтовие ще чувате много през идните години: AGE. e сложен термин, за който вие ще чувате много през идните години. Крайните продукти от напредналото гликиране са подходящо съкратени на AGE (Advanced glycation end products). Това всъщност е името на субстанцията, която втвърдява артериите (атеросклерозата), помътнява лещите на очите (катаракти) и затлачва невронните връзки на мозъка (деменция), като всичко това е в изобилие при по-възрастните хора. Колкото по-остаряваме, толкова повече AGE могат да бъдат открити в нашите бъбреци, очи, черен дроб, кожа и други органи. Макар и някои от ефектите на AGE да се виждат с просто око, бръчките на кожата при нашата героиня Люсил Бол, претендираща да е на 25 години, все още не представляваха точен инструмент за измерване на възрастта, който би могъл да я уличи в лъжа. Макар и да виждаме доказателствата за някои от ефектите от AGE – провиснала кожа и бръчки, мътнобялото покритие на катарактите, изкривените от артрит ръце – никое от тях не e наистина точно определящо. Въпреки това обаче, AGE, идентифицирани посредством биопсия, също както някои очевидни промени, представляват показател за биологично стареене. AGE представляват безполезни остатъци, които се натрупват в тъканите и ги разрушават. Те нямат нормална функция – AGE не подлежат на метаболитна трансформация, за да се получи от тях енергия, не смазват ставите и нямат комуникационни функции, не подпомагат ензимите или клетъчните хормони, нито могат да ни стоплят в студена зимна нощ. Извън видимите ефекти, натрупаните AGE ограничават способността на бъбреците да филтрират кръвта с цел премахване на отпадните продукти и да задържат белтъка, втвърдяват и акумулират атеросклеротичните плаки в артериите, втвърдяват и разрушават хрущяла в ставите (тазобедрената и колянната) и стимулират загубата на функционални мозъчни клетки – натрупването на отпадъците от AGE заемат тяхното място. Подобно на пясък в спаначена салата или коркова тапа в чаша каберне AGE може да съсипе едно хубаво празненство. Макар и някои AGE да навлизат в тялото директно чрез храните, в които се съдържат, те са и страничен продукт на високата кръвна захар (глюкоза)–същата, която определя и диабета. Биохимичната последователност в образуването на AGE е следната: Поглъщане на храни, които увеличават кръвната глюкоза. Високата глюкозна концентрация в телесните тъкани позволява на глюкозната молекула да влиза в реакция с всеки белтък, при което се създава една комбинирана глюкозо-протеинова молекула. Химиците говорят за комплексни реактивни продукти – на Amadori и междинни продукти на Schiff, като всички представляват група глюкознопротеинови комбинации с колективното име AGE. Образуват ли се веднъж AGE, те са необратими и не могат да се разграждат. Събират се във вериги от молекули, образувайки AGE полимери, които са особено разрушителни. AGE са печално известни с това, че се натрупват точно там, където се намират, образуват сгъстени участъци от ненужни остатъци или замърсявания, които са устойчиви на всеки от телесните храносмилателни или очистителни процеси. По този начин AGE възникват при всяко увеличаване на кръвната захар. Където и да отиде глюкозата (която се намира буквално навсякъде в тялото), след нея се образуват и AGE. Колкото е по-висока кръвната глюкоза, толкова повече AGE ще се натрупат и ще се ускорява процесът на стареене.


Какво става, когато старееш?


Освен усложненията, съпровождащи диабета, други сериозни здравословни нарушения са свързани с прекомерното отделяне на AGE.
• Бъбречни заболявания – при въвеждането на AGE комплекси в опитни животни се развиват всички признаци на бъбречно заболяване. AGE се установяват в бъбреците на пациенти с бъбречни заболявания.
• Атеросклероза – оралното въвеждане на AGE при животни и хора води до стесняване на артериите и ендотелиална дисфункция на артериите – фундаменталното увреждане, което постила пътя на атеросклерозата. AGE променят и частиците на лошия холестерол, като блокират нормалното им усвояване от черния дроб и ги насочват за поглъщане от възпалените тъкани в артериалните стени, което именно представлява процесът на създаване на атеросклерозната плака. Количеството на AGE в тъканите корелира със степента на развитие на плаката: колкото по-високо е съдържанието на AGE в различните тъкани, толкова по-тежка ще бъде атеросклерозата в артериите.
• Деменция – при страдащите от Алцхаймер съдържанието на AGE в мозъка (в амилоидните плаки и неврофибрилните възли, които са характерни при това заболяване) е 3 пъти по-голямо, отколкото в здравия мозък. В тясна връзка с регистрираното нарастване на натрупванията от AGE при диабетиците, деменцията се среща 500 % повече при диабетно болните.
 Рак – макар и данните да са само откъслечни, връзката между AGE и рака може да се окаже сред най-важните от всички AGE-свързани феномени. Доказателства за патологично натрупване на AGE е идентифицирано при рак на панкреаса, гърдата, белия дроб, дебелото черво и простатата.
• Еректилна дисфунцкия при мъжете – ако до този момент още не съм привлякъл вниманието на мъжкия пол, това ще направят AGE – те намаляват еректилната функция. Субстанциите AGE се отлагат в тъканите на члена, които отговарят за еректилната реакция (corpus cavernosum), затрудняват кръвонапълването на пениса и ерекцията страда.
• Очно здраве – AGE увреждат очните тъкани, от лещите (катаракти) до ретината (ретинопатия) и слъзните жлези (сухи очи). Много от увреждащите ефекти на AGE се осъществяват посредством повишено окисление и възпаление – двата основни болестотворни процеса при всички заболявания. От друга страна, скорошни изследвания са показали, че намаленото отлагане на AGE понижава възпалителните маркери С-реактивен протеин (CRP) и туморнекрозисен фактор. Натрупването на AGE е в основата и на феномените на стареенето. Следователно контролът върху гликирането и натрупването на AGE в организма е потенциален инструмент за ограничаване на всички последици от натрупването на AGE. Диабетът представлява пример от реалния свят, който ни демонстрира какво се случва, когато кръвната глюкоза остане висока, тъй като диабетиците притежават глюкозни нива, които варират от 5,55 до 16,65 mmol/l през целия ден, докато преследват захарта с инсулин или орални медикации. (Нормално глюкозата при постене е 4,995 mmol/l или по-ниска.) Кръвната глюкоза понякога може да варира в още по-високи граници; след консумирането на една купа овесена каша, приготвена на бавен огън, глюкозата лесно може да достигне нива от 11,1 до 22,2 mmol/l. Ако такива редовно повтарящи се високи кръвни захари доведат до здравословни проблеми, ние ще видим тези проблеми, изразени по един патологичен начин при диабетиците... и наистина точно това се случва. При диабетиците съществува от 2 до 5 пъти по-голяма вероятност да развият заболяване на коронарните артерии и инфаркт, 44 % ще развият атеросклероза на каротидните артерии или на други артерии извън сърцето, а 20 % до 25 % ще развият бъбречна недостатъчност в един усреднен период от 11 години след поставяне на диагноза. В действителност високите кръвни захари, ако бъдат поддържани в продължение на няколко години, гарантират в буквалния смисъл на думата много усложнения. При редовно повтарящите се високи нива на кръвна глюкоза при диабета също така можем да очакваме и по-високи кръвни нива на AGE, което е и самата действителност. Диабетиците притежават 60 % по-високи нива на AGE в кръвта в сравнение с недиабетиците.
Тези AGE, които възникват в резултат на високата кръвна захар, са виновни за по-голямата част от усложненията при диабета, от невропатията (увредени нерви, водещи до загуба на усещане в краката) през ретинопатията (увреждане на зрението и слепота) до нефропатията (бъбречни болести и бъбречна недостатъчност). Колкото е по-висока кръвната захар и колкото по-продължително кръвната захар остава висока, толкова повече продукти на AGE ще се акумулират, което ще доведе до още по-големи увреждания на органите. Диабетиците с лошо контролирана захар, оставаща висока за прекалено дълго време, са особено предразположени към диабетични усложнения, всички от които се дължат на изобилното образуване на AGE, дори и в младежка възраст. (Преди да бъде оценена важността на плътно контролираната кръвна захар при диабет тип 1 или детския диабет, бъбречната недостатъчност и слепотата са били нещо обичайно още преди 30-годишна възраст. При подобряването на контрола върху глюкозата усложненията от този род стават много по-редки.) Крупни изследвания, такива като контрол върху диабета и изследване на усложненията (DCTT), са демонстрирали, че строгите намаления на кръвната глюкоза понижават риска от диабетично усложнение. Това е така, защото скоростта на образуване на AGE зависи от нивото на кръвната глюкоза: колкото е по-висока кръвната глюкоза, толкова повече AGE се образува. AGE се образуват дори и когато кръвната захар е нормална, макар и при далеч по- иска скорост в сравнение със ситуацията на висока кръвна захар. Следователно образуването на AGE характеризира процеса на нормално стареене от типа, който кара един 60-годишен човек да изглежда на 60 години. Но натрупваните при диабетиците AGE, чиято кръвна захар се контролира зле, води до ускорен процес на стареене. Следователно диабетът служи като жив модел за геронтолозите, които наблюдават ускоряващите стареенето ефекти на високата кръвна глюкоза. По този начин усложненията при диабета, такива като атеросклероза, бъбречна болест и невропатия, представляват също така болести на стареенето, обичайни за хората в шестото, седмото, осмото десетилетие от живота им и необичайни за хората на двайсет-трийсет години. Следователно диабетът ни демонстрира какво се случва на хората, когато гликацията се случва при по-високо темпо и AGE могат да се натрупват. Картинката никак не е красива. Историята обаче не приключва с по-високите нива на AGE. По-високите плазмени нива на AGE стимулират проявленията на маркерите за оксидативен стрес и възпаление. Рецепторът за AGE или RAGE представлява пазачът на портите за един цял асортимент от оксидативни и възпалителни реакции, такива като инфламаторна цитокинеза, васкуларно-ендотелиален фактор на растежа и туморнекрозис фактор. Следователно AGE пускат в действие цяла армия от оксидативни и инфламаторни реакции, всички те водят до сърдечни заболявания, рак, диабет и много други заболявания. Следователно образуването на AGE представлява един континиум. Но макар и AGE да се образуват при нормални нива на кръвната глюкоза (глюкоза при гладуване 90 mg/dl или по-малко), те се образуват по-бързо при по-високи нива на кръвната захар. Колкото е по-висока кръвната глюкоза, толкова повече AGE се образуват. Реално не съществува ниво на кръвната глюкоза, при което да можем да очакваме, че образуването на AGE напълно ще спре. Фактът, че някой човек не страда от диабет, изобщо не означава, че ще му бъде спестена такава съдба. AGE се натрупват при недиабетици и проявяват на воля ефектите си за ускоряване процеса на стареене. Всичко, което е необходимо, е само мъничко допълнителна кръвна захар, само няколко милиграма над нормата и ето – вече имате натрупани AGE, които си вършат мръсната работа и затлачват органите. С течение на времето може да развиете всички тези състояния, регистрирани при диабета, ако имате достатъчно натрупване на AGE.
Редом до 26-те милиона диабетици днес в САЩ съществуват 79 милиона в преддиабетно състояние. Съществуват много повече американци, които все още не отговарят на критериите на американските диабетолози за хора в преддиабетно състояние, но които въпреки това регистрират големи нива от висока кръвна захар след консумиране на известно количество въглехидрати, увеличаващи кръвната захар, т.е кръвната захар е достатъчно висока да създаде повече AGE от нормалните. (Ако вие се съмнявате, че кръвната ви захар се качва след изяждане на ябълка или парче пица, просто си вземете един прост глюкомер от вашата аптека. Тествайте нивото на кръвната си захар един час след консумацията на въпросната храна. В преобладаващия брой случаи ще бъдете силно изненадани до какви високи нива стига кръвната ви глюкоза. Спомняте ли си експеримента с двете филии пълнозърнест хляб? Кръвната глюкоза е 9,269 mmol/l. Това не е нещо необичайно.) Макар яйцата да не увеличават кръвната захар, нито суровите ядки, нито зехтинът, свинските пържоли или сьомгата, въглехидратите го правят – всички въглехидрати, от ябълките и портокалите до желирания боб и готовата закуска от зърнени култури. Както обсъждахме по-рано от гледна точка на кръвната захар, пшеничните продукти са по-лоши от почти всички останали храни, които изстрелват кръвната захар на нива, сравними с тези на един чист диабетик – дори и да не страдате от диабет. Не забравяйте, „сложните“ въглехидрати, съдържащи се в пшеницата, представляват едно уникално разнообразие от амилопектин, амилопектин А, форма, различна от амилопектина в другите въглехидрати като черния боб и бананите. Амилопектинът при пшеницата представлява формата, която най-лесно се смила посредством ензима амилаза, което по този начин обяснява по-високата способност за увеличаване на кръвната захар при пшеничните продукти. Побързото и ефективно усвояване на пшеничния амилопектин означава по-висока кръвна захар през последващите 2 часа след консумация на пшенични продукти, което на свой ред означава по-голямо формиране на AGE. Ако образуването на AGE представляваше някакво спортно състезание, пшеницата щеше да побеждава почти всеки път, размазвайки другите източници на въхлехидрати като ябълки, портокали, сладки картофи, сладолед и шоколад.

Натрупванията на AGE: вътре и вън


Макар до този момент да бяхме съсредоточени върху тези AGE, които се образуват в тялото и основно произлизат от консумацията на въхлехидрати, съществува и втори източник на AGE, които постъпват директно от храната: животинските продукти. Това вече може да ни обърка много здраво, така че нека почнем от началото. Натрупваните AGE произхождат от два главни източника:

Ендогенни AGE. Това са тези AGE, които се образуват в самото тяло, както вече обсъждах. Главният маршрут за образуване на ендогенни AGE започва от кръвната глюкоза. Увеличаващите кръвната глюкоза храни увеличават образуването на ендогенни AGE. Увеличаващите кръвната глюкоза храни задействат най-крупното образуване на AGE. Това означава, че всички въхлехидрати, всички, които увеличават кръвната глюкоза, водят до образуване на ендогенните AGE. Някои въглехидрати увеличават кръвната глюкоза повече от другите. От гледната точка на ендогенни AGE, едно блокче Snickers допринася скромно за образуването на AGE, докато един пълнозърнест пшеничен хляб води до бурно образуване на AGE, имайки предвид по-високия ефект от увеличаване на кръвна глюкоза от пълнозърнест пшеничен хляб. Интересното тук е, че фруктозата, другата захар, която получава широка популярност като съставка на съвременните преработвани храни, увеличава образуването на AGE в тялото до няколкостотин пъти повече от глюкозата. Когато е под формата на глюкозо-фруктозен царевичен сироп, фруктозата често присъства в хляба и тестените изделия. Ще ви бъде много трудно да намерите преработени храни, които не съдържат фруктоза под някаква форма, от соса за барбекю до кисели краставички. Също така си отбележете, че трапезната захар или захарозата представлява 50 % фруктоза, а останалите 50 % са глюкоза. Кленовият сироп, медът и сиропът от агаве представляват други подсладители, богати на фруктоза.
Екзогенни AGE. Екзогенните AGE се намират в храните, постъпващи в тялото под формата на закуска, обяд или вечеря. В контраст с ендогенните AGE те не се образуват в тялото, а се усвояват предварително образувани. Храните варират в един широк диапазон според съдържанието си на AGE. Най- богатите на AGE храни са продуктите с животински произход, такива като месата и сиренето. В частност, месата и продуктите от животински произход при нагряване на висока температура, например печене на скара и пържене, увеличават съдържанието на AGE хилядократно. Също така, колкото по-продължително се готви дадена храна от животински произход, толкова по-богато е съдържанието й на AGE. Една внушителна демонстрация на могъществото на екзогенните AGE за увреждане на артериалната функция е демонстрирано, когато идентични диети от пилешко бяло месо, картофи, моркови, домати и растително масло са консумирани от две групи диабетици доброволци. Имало е само една-единствена разлика: храната на първата група е била приготвяна в продължение на 10 минути чрез обработка с пара или варене, докато храната на втората е била приготвяна чрез пържене или печене при температура 230 °С в продължение на 20 минути. Групата, която получавала храна, приготвяна по-продължително време и при по-висока температура, демонстрирала 67 % понижена способност за артериална релаксация заедно с други по-високи маркери за AGE и оксидаза в кръвта. Екзогенните AGE се намират в меса, богати на наситени мазнини. Това означава, че наситената мазнина е била погрешно обвинявана за вредна за сърцето, защото тя често прави компания на истинския виновник: AGE. Пушените меса като бекона, надениците и кренвиршите са с необичайно високо съдържание на AGE. Така че месата не са изначално лоши, но те могат да придобият нездравословни свойства посредством различни видове обработки, което увеличават образуването на AGE. Извън предписването на диета, основаваща се на философията на тестения корем, т.е. елиминирането на пшеницата, докато в същото време се поддържа ограничено приемане на въглехидрати, е необходимо да се избягват източниците на екзогенни AGE, а именно пушените меса; меса, нагрявани до висока температура за продължителни периоди, и всичко, което е подлагано на интензивно пържене. Всеки път, когато е възможно, избягвайте добре препечените, като вместо тях предпочитайте меса, които са недопечени или средно опечени. (Представлява ли сашими идеалното месо?) Готвенето във водни течности, отколкото в масла, също така помага за ограничаването на възникването на AGE. След всичко казано трябва да заявим, че науката за AGE все още се намира в началния си период, като предстои уточняването на множество подробности. Имайки предвид онова, което ни е известно за потенциалните дълготрайни ефекти, присъствието на AGE, на здравето и стареенето, все пак не мисля, че е преждевременно, ако почна да ви давам някои съвети за начините, по който да намалите образуването на AGE във вашето тяло. Може би ще ми благодарите за това на стотния си рожден ден. По този начин пшеничните продукти от рода на кифлата с маково семе или печена растителна фокация задействат извънредно производство на AGE. Да направим очевидния извод: пшеницата, поради своя уникален ефект на увеличение на кръвната глюкоза, ви кара да остарявате по-бързо. Посредством увеличаване на кръвната захар и AGE пшеницата ускорява темпото, при което развивате признаци на стареене на кожата, дисфункционалност на бъбреците, деменция, атеросклероза и артрит.



ГОЛЯМОТО ГЛИКАЦИОННО НАДБЯГВАНЕ



Съществува един широкодостъпен тест, който макар и да не е способен да осигури определен показател за биологичната възрст, осигурява измерване на темпото на биологичното стареене, дължащо се на гликация. След като знаете колко бързо или бавно вие гликирате белтъците на тялото си, това ви помага да разберете дали биологичното стареене протича по-бързо или по-бавно в сравнение с хронологичната възраст. Изследването на AGE посредством биопсия на кожата или на вътрешните органи съвсем разбираемо не ентусиазира повечето пациенти. Никой не харесва идеята за напъхване на форцепс в някоя телесна кухина, за да откъсне късче тъкан. За щастие, съществува прост кръвен тест, който се използва за измерване на текущата скорост на образуване на AGE: хемоглобин A1c или HbAlc (т.нар. гликиран хемоглобин). HbAlc е широкоразпространен кръвен тест, който макар и обикновено да се използва за контрол на диабета, може да служи като прост показател за степента на гликиране. Хемоглобинът е сложен белтък, който се намира в червените кръвни телца и отговаря за способността им да пренасят кислород. Подобно на всички други телесни белтъци хемоглобинът е обект на гликиране, т.е. модификация на хемоглобиновата молекула чрез свързване с глюкозата. Реакцията възниква много лесно и подобно на процесите при AGE e необратима. Колкото по-висока е кръвната глюкоза, толкова по-голям е и процентът на гликирания хемоглобин. Червените кръвни телца имат приблизителна продължителност на живот от 60 до 90 дни. Измерването на процента на гликирания хемоглобин осигурява сигурен показател за начина, по който високата кръвна глюкоза се е държала по време на предшестващите 60 до 90 дни и представлява полезен инструмент за оценяване точността на контрола на кръвната захар при диабетиците или за диагностициране на диабета. Строен човек с нормална инсулинова реакция, който консумира ограничено количество въглехидрати, има приблизително 4 до 4,8 % гликиран хемоглобин (т.е. HbA1c от 4 до 4,8 %), което отразява неизбежната ниска нормална скорост на гликация. При диабетиците обикновено се наблюдават 8-9, дори 12 % гликиран хемоглобин – два пъти или повече над нормалното ниво. Мнозинството недиабетици се намират някъде по средата, като повечето живеят в диапазона от 5 до 6,4 %, над идеалния диапазон, но въпреки това все още под „официалния“ диабетичен праг от 6,5 %. В действителност 70 % от възрастните американци са с HbA1c между 5 и 6,9 %. Не е необходимо HbA1c да бъде 6,5 %, за да възникнат вредни за здравето последици. HbA1c дори в „нормалния“ диапазон се свързва с увеличен риск от инфаркти, рак и 28 % повишена смъртност за всеки 1 % увеличение на HbA1c. Едно отбиване в закусвалня за тестени изделия, където консумирате макарони плюс две филии италиански хляб и за десерт малък хлебен пудинг, изстрелва кръвната захар към 8,325 до 13,875 mmol/l в продължение на 3 или 4 часа; високата глюкоза през този продължителен период гликира хемоглобина и HbA1c се повишава. Следователно HbA1c, т.е. гликираният хемоглобин е функциониращ показател за контрола върху кръвната захар. Той отразява и степента на гликиране на другите телесните белтъци освен хемоглобина. Колкото е по-висок HbA1c, толкова е по-висока степента на гликиране на белтъците в лещите на очите, бъбречната тъкан, артериите, кожата и т.н. 
В действителност HbA1c осигурява един постоянен показател за скоростта на стареене: колкото по-висок е вашият HbA1c, толкова по-бързо стареете. Така че, HbA1c е много повече от инструмент за обратна връзка относно кръвнозахарният контрол при диабетиците. Той отразява и темпото на гликиране на другите белтъци в тялото, т.е. отразява скоростта на стареене. Ако остане на ниво 5 % или по-ниско – стареем с нормално темпо. Надхвърлите ли 5 %, времето ни до старческия дом и небето ще изтича по-бързо.




В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:


Храните, които най-много повишават нивото на кръвната захар и се консумират често, увеличават и нивото на HbA1c, което на свой ред отразява повишената скорост на увреждане на органите и стареене на организма





PS: Информацията винаги трябва да си остава НЕУТРАЛНА, не я пречупвайте през десетките инсталирани от вън филтри. Ако ви харесва съдържанието, купете си книгата. :)))


Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

Еnter the VʘID

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Плоската Земя – PsyOp 6-5/11 в битката за сплескани съзнания на “великия” reSSSet