Choose life!


Сигурно няма човек на планетата, който не е чувал за култовия филм от близкото минало - 'Trainspotting', базиран по историята от романа със същото име, написан от 'странния' Ървин Уелш. За последния мога да кажа, че и той не знае с какво се е занимавал, от поправка на телевизори и куп други глупости, докато не започва да свири на китара и да пее, после започва с романите, а в последствие -  DJ, промоутър и продуцент на електронна музика. Понеже и аз се чувствам такава личност, няма как да не му се възхити човек, браво! Творчеството не бива да се ограничава само в рисуването, само в писането или пък само в музика - А слушали ли сте музикалните творби на Дейвид Линч? Psychedelic e от всякъде!

Странно или не, на времето хич не обичах да чета, но Уелш и някои други писатели бяха едни от малкото, на които бях чел по нещо. Това беше що годе табу, по това време ако някои знаеше какво чета, сигурно щяха да ме изгорят на кладата, айде да не споменавам "Голият обяд" на Уилям Бъроуз.

(усещате ли, че си правя малък time travel сега?)

Няма да забравя никога шока, в който изпаднах, когато гледах филма за пръв път. Имайте предвид, че през '96-та никой не бе чувал за марихуана и прочее, камо ли за хероин или някакви други твърди наркотици. Всички бяха тотално убедени от медиите, че само от една дръпка марихуана и си наркозависимо-пропаднал тип, чийто живот ще свърши или на тъмно (в килията) или на светло (под огромните прожектори в аутопсията, в мазата на някоя забутана и мрачна крайградска болница). В тъмни времена живеехме, а сега дори не зная какви са! Мамка му! Уж е светло и пече слънце, а се усеща като студено и мрачно! Очите виждат едно, душата друго ...

Никога не си бях задавал преди време какво значи думата "trainspotting", сега има речници и много информация в мрежата, което улеснява ученето и разбирането на нещата, това е добрата страна. Лошото е, че има много плява и това понякога е адски трудоемък процес, но както се казва "който умее да вижда - ще намери това, което търси".

Генерално думата "trainspotting" има две основни значения:

Първото е свързано със мрачния сюжет на филма - живот в краен квартал, престъпления и разбира се наркотични зависимости в лицето на хероина, (нещо, което през 50 години на миналия век си е било съвсем легално лекарство, но това е друга тема). Според запознати, самия процес по инжектирането на хероина във вената остава по нея тъмна маркировка, наричана още и "писта". Последвалия кик от приема нa дрогата е смазващ - досущ като преминаващ през теб влак (train).

Второто значение е доста по-впечатляващо - Да наблюдаваш влаковете и да записваш/запомняш номерата им. В повечето случаи това се случва когато времето е лошо и няма друго какво да правиш, това си е чисто английско хоби, логично. Нямам идея тия пичове на какво викат хубаво време ? :D

Обаче....

истинската причина да напиша всичко, това бе впечатляващата реч на героя на Иън МакГрегър във второто продължение на филма "Т2", още преди време когато гледах трейлър версията усетих нещо в този пасаж, най-малкото - настръхнах. Харесах това и реших да го изрежа и кача като видео клипче във някои от моите video канали, в случая е Vimeo. A, да - има и субтитри на български език, защото Иън говори толкова бързо, а и акцента на места е леко педерастки... т.е. неразбираем. Добре, че вече някои го бяха превели за да copy/paste-вам от тях, синхронизацията пък си беше от мен :)

Ето и клипчето:


Choose Life! (T2) [bg subtitles] from SpectatorBg on Vimeo.

Намерението ми, обаче не е да ви кажа "избери живота" 'щото си наркозависим и т.н., намерението ми е да ви кажа "избери живота", докато си тук В земната игрова платформа, а не да мислиш глупости за 'астрала', 'извънземните' и куп други. Нелепо е, да си тук на Земята и да не видиш всички красоти, които предлага, а вместо това 'да ходиш в астрала и да гледаш некви абстрактни глупости', не е това смисъла според мен ... Но това оставям на всеки да прецени, това си е моето виждане и не искам никои да се обременява с него, и нямам предвид "не говорете и не мислете за извънземните, други измерения, портали и прочее", напротив - стига да не ставате наркозависими от това, защото и това е адски пристрастяващо. Наблюдавам себе си, но наблюдавам преминаващите покрай мен влакове и тук-там си записвам какво им се случва, а това в един момент не ми харесва, виждам, че ще дерайлират в един момент, но това изцяло зависи от тяхното управление в локомотива.

Сега две думи за курвите във филма :)

Като си теглих филма и реших да прегледам коментарите в Замунда (когато няма нов епизод на "сем. Симпсън" например), за да видя какво са установили неизвестните нам кино-all-критици, които, често имат невероятно пиперлив език, достоен за древен гръцки философ, но и те често свършват с блокиран акаунт. И така, една от главните теми в коментарите бе "курвата, която е баш от България", Голям праз! И какво като е от Бг? Зная, че са свикнали курвите по филмите да са или рускини или чехкини, те са номер едно просто, всеки гледал около 70-80 порно филма знае това :)
Много се смях, понеже един потребител беше категоричен, че "щом курвата е от България няма да тегля филма", пълно е с патриоти, несъмнено :)

Лично на мен филма много ми хареса (освен клипа по-горе), имаше нещо доста тъжно в него, а постоянния past-travel подклаждаше това ми чувство. Нямам си на идея защо всички мислеха, че Вероника (Анжела Недялкова) е типичната курва, първият път като я показаха беше с огромен член и чукаше възрастен извратен англичанин, накрая пък го сложи на всички, като избяга в София с парите им от фонда за развиване на местен бизнес. Всичко на всичко показаха момичето в стандартна секс сцена с Рентън (МакГрегър) и толкова... И идея си нямах, че филма ще започне от жп гара в Единбург и ще свърши на жп гара 'Подуяне'. Това се казва край! So...

Choose ...


Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Еnter the VʘID

Плоската Земя – PsyOp 6-5/11 в битката за сплескани съзнания на “великия” reSSSet