Първата жена-епископ ръкоположена в Църквата на Англия


Църквата на Англия ръкоположи първия женски епископ по време на церемония в Йорк Минстър.

Преподобната Либи Лейн е на 48 години и е била ръкоположена за новия епископ на Стокпорт пред повече от 1000 души.

Църквата официално прие закон през ноември миналата година - 2014 (брей, колко са бързи божите викарии, бързат ли бързат!), да се даде възможност и на жените да бъдат епископи. Това се случи след десетилетия спорове по тоя въпрос.

Архиепископа на Йорк – Джон Сентаму, които ръководи службата, заяви, че се е молил и работил усърдно за този ден. Хвала нему, сигурно е получил телепатична похвала от божията майка от Орион. Така се прави Джон, братко, само така, искаш ли да си на върха просто трябва да знаеш с кои да „риташ топка“!

По време на двучасовата служба архиепископ Сентаму и други епископи положиха ръце върху г-жа Лейн и се молеха. Това бе последвано от бурни аплодисменти.

Пред „Йоркшир пост“ архиепископа заяви „крайно време бе да имаме и жени-епископи, отправях молитви и работих за този ден. Предричам, че след няколко години когато все повече и повече жени бъдат епископи, ние ще се чудим как някога сме управлявали без тях“.

Въпреки това изказване на архиепископа, това назначение среща съпротива от страна на някой англикани (поклонници на Английската църква).

След като архиепископа на Йорк попита църквата дали е съгласна г-жа Лейн да бъде ръкоположена за епископ, Пол Уйлямсън пристъпи напред с викове „не и в Библията“.

Вторият път когато Сентаму попита събранието, нямаше противопоставяне и церемонията продължи.

Говорителя на църквата на Англия каза за г-н Уйлямсън, които е свещеник и отговорник на църквата в Хануурт, Мидълсъкс „ Той има правото да протестира, но контраста е между един самотен глас на протест и море от гласове които са съгласни“.

Г-жа Лейн заяви, че момента по ръкополагането и е бил твърде емоционален. Тя каза още „Това което ми се случва е нещо невероятно, радвам се, че получавам такава подкрепа, но всъщност това е просто един момент от историята на Църквата“.

След церемонията, нейния син Бенедикт заяви, че от дълго време тя се готвила за подобно изпитание, и най-накрая труда и бил възнаграден, като допълни: „Тя е идеалния човек за тази работа“.

От 2007 година насам, г-жа Лейн е викарий в църквата в Грийтър Манчестър. Пълното и име е Елизабет Джейн "Либи" Холдън Лейн. Баба Лизи 2 сигурно е била много радостна и евентуално е прекалила с кръвта, пардон, виното исках да кажа. Oще една победа – Viva la VictOrion!
SPCTTR.: NO COMMENT!
PS: запомнете това числово съотношение!

                                                                                                                       Епископ Либи Лейн

частичен превод от bbc.com

Популярни публикации от този блог

Скополамин - Краля на контрола върху съзнанието (update 15.11.14)

Initialization or just an caffection?

Галактическа История: Атлантида, Лемурия и Нибиру (II част)