Медальон със змийски глави откриха при разкопки край Харманли



Уникален медальон със спирализирани змийски глави, какъвто до момента не е бил откриван на територията на Южна България, откри екипът на археолога проф. д-р Борис Борисов при разкопки край крепостта Кастра Рубра край Харманли.

SPCTTR: разкопките за започнали някъде от преди около месец (09.2014) по проект за трансгранично сътрудничество от 2007 година - „Виа диагоналис и българският Стоунхендж"

Археолозите откриха общо 170 находки, половината от които монети. „Обектът е изключително богат, за 3 години сме открили 500 предмета“, обясни проф. Борисов, който отчете работата по проекта. 

Имаме монети от ранновизантийския период, на всички императори, като се започне от времето на император Анастасий (491 - 518 г.), чак до владетеля Ираклий (610-641). После има прекъсване до Константин V (741- 775). Сред находките са много медни монети, глинен печат, пръстени, железни токи, оловен прешлен за вретено, монети на император Юстин и коланен накрайник“ отчете археологът.

Според него ранновизантийска крепост, която той и екипът му изследват, е част от огромен комплекс, в който влиза известната пътна станция Кастра Рубра, спомената още във изворите от II век.

Към обекта, освен византийската крепост на съседното възвишение, има два некропола. Единият е средновековен и датира от XI век, а другият - от римската ранновизантийска епоха.

SPCTTR: По-долу на снимките ще видите И нещо което екипа е пропуснал да спомене, но се вижда ясно и отчетливо, става въпрос за буквата "М"! За мен както и за запознатите с материята относно тази буква това се явява доста интересен артефакт. Първо имаме заглавие в което се казва, че е открит медальон с цитирам "спирализирани змийски глави" и по-долу виждаме снимки с много други включително и както ще видите медни монети с буквата "М". Но кой друг освен една жена би носил накит тип "медальон". Тук архетипите са лесно разпознаваеми: змия, жена и буква "М". И така имаме отново един своеобразен култ към богинята (администратор / принцеса / кралица) и то на наши земи. За мен този факт отдавна не е тайна, а именно култа към кралицата на Орион (изместена от RА в друг момент...резонно....). Вече разполагам със солидна база рефенции, подкрепящи тази теория, която в близко бъдеще ще изтипосам точно ТУК
Друго сходно нещо, вписващо се в архетипа за змии, "божества" и "S" е сребърна оброчна плочка, намерена в Родопите от баща и син. На нея е изобразено древно божество наречено Сабазий (SSA-BA-S-US), край което има изобразени и четири змии:




PS: и дано някой ден не бъда обявен за "враг на Империята", че тежко и горко и на душичката ми :D


снимки:













На монетата намираща се от дясно, спокойно може да се различи женско лице....
Погледнете монетата в средата - колко добре се вижда "М"-то , unique!

Всичко на куп (+ две "М")


Източник: dnes.bg

Популярни публикации от този блог

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

[НЕЗДРАВОСЛОВНО] Пшеничните убийци - Амилопектин А и Глутен

Защо наистина не трябва да се използва протеин на прах

Еnter the VʘID