Публикувам друг откъс от книгата "Пшеницата - маскираният убиец", в него се разглеждат два компонента: супервъглехидрата - Амимопектин А и протеина лепило - Глутен. Макар, че в заглавието съм ги нарекъл убийци, те няма да ви убият, просто ще спомогнат този процес - SPCTTR. *** Б ез значение дали това е органичен многозърнест хляб с високо съдържание на фибри или туинки, имате ли представа какво точно консумирате? Ние всички сме наясно, че туинки е една преработена глезотия, но шаблонното мислене ни кара да считаме, че първият вид хляб е по-добрият избор за здравето, източник на фибри и витамини В, богат на „комплексни“ въглехидрати. Да, но тук в случая всяка матрьошка съдържа и друга. Нека се вгледаме в съдържанието на това зърно и да се опитаме да разберем защо – без значение на формата, цвета, съдържанието на фибрите, дали е биологично или не – то таи в себе си потенциална опасност за човешките същества. ПШЕНИЦАТА: СУПЕРВЪГЛЕХИДРАТ Трансформац