Защо наистина не трябва да се използва протеин на прахХората обичат протеина на прах и са готови да защитават ползите от тази добавка до безкрайност (в повечето случаи лицето е лишено от знания по този въпрос). Много добре разбирам това, понеже и аз съм минал по този път и също съм бил защитник на това твърдение. Преди години аз пиех суроватъчен протеин всеки ден, любими вкусове ми бяха банан и боровинка. Мислех си, че съм настина здрав, защото в края на краищата праха обещаваше изпъкнали коремни плочки, по-големи мускули, повече енергия и не на последно място по-добри спортни постижения. Звучеше ми много добре. Пиех си ежедневния шейк мислейки си, че съм здрав, досущ като един супер йогин.

Грешка! Протеините на прах са силно преработени и често биват нагрявани до точка в която самият протеин се денатурира , което прави почти невъзможно организма да го разпознава и използва (в случая като градивен елемент в мускулите). Резултата е по-високи нива на киселинност и токсичност в тялото, това може да доведе до нежелани състояния и болести.

И така нека да повторим отново: консумираме нещо, което си мислим, че трябва да ни направи по-здрави и силни, докато всъщност това което реално прави е, че причинява дисбаланс и болести в организма. Протеините на прах често са пълни с консерванти  и генно модифицирани организми (ГМО), алергени  като мляко и млечни продукти (суроватъчен протеин изолат), соя и други синтетични токсини (и канцерогени в това число) като аспартам, захарин и изкуствените аромати.

В случай, че всичко това е недостатъчно за да привлече вниманието ви, тъй като протеина на прах се счита за добавка, той дори не е регулиран от небезизвестната FDA (агенция по храните на SSSAЩ, която по default вреди повече от колкото да помага, функция присъща на всичко подвластно на съвременният апарат). „Кънсъмър Рипортс“ провежда изследване преди няколко години, което показва, че няколко протеина на прах на пазара съдържат опасни нива на тежки метали, по-специално: арсен, кадмий и олово (eто и статията на английски - цък!). И това ако не ви отвори очите? В дългосрочен план консумацията на тези протеини на прах крие твърде много рискове, които далеч засенчват обещаните здравословни състояния. Добрата новина е, че спокойно можете да забравите за тези добавки, защото реално вие можете да получите всичкия протеин от който имате нужда от яденето на истинска храна. Tук прилагам и една статия по този въпрос с храната: „Как да разпознаем истинското прясно месо у нас?“ 

Един от най-добрите алтернативи, които може да ползвате за протеин е конопения протеин на прах. В момента това е най-чистия и пълноценно усвоим протеин на пазара (конопът съдържа всичките 20 аминокиселини, включително 9-те незаменими). Toй се прави само от конопени семена, така, че не мисля е нужно да се притеснявате за някакви страшни производствени кошмари като гадни консерванти, изкуствени аромати или токсини. Освен това те са невероятен източник на фибри и омега-3 мастни киселини, помагащи ви да се сте сити, щастливи и здрави. 


За тези които обичат да броят колко грама протеин поглъщат, три супени лъжици ще ви заредят с 14 грама лесно усвоим конопен протеин. Ако знаете някой който използва суроватъчен протеин на прах, моля споделете с него тази публикация или поне му разкажете за това което сте прочели. Дано съм успял да ви убедя да замените вредния протеин с полезен, защото зная, че много от вас ставайки от леглото се запътват към блендера или шейкъра в нетърпение да погълнат поредната доза „здравословен“ суроватъчен протеин. 


SPCTTR: това със суроватъчния протеин на прах е и основната причина някой трениращи да предпочетат употребата на анаболни стероиди. Схемата е проста: когато тялото се тренира и се стигне до точка в която се получава мускулна хипертрофия, то има нужда от градивни елементи които да „подсилят“ строежа, тук имаме нужда от протеин, който посредством много различни процеси (напр. белтъчна синтеза) попада в „празнините“ и заздравява и уголемява мускулните нишки, да ама.... Суроватъчния протеин на прах не дава много, поне не толкова колкото трябва, резултата е много слаб белтъчен синтез, разочарование и търсене на алтернатива... Тук влизат стероидите, които вкарват насила всичкия погълнат боклук през стената на клетката, чак до рибозомите. Тялото само по-себе си е уникална машина и знае какво да приеме и какво да отхвърли, всички проблеми се коренят във точно това неразбиране на нещата и действие на сляпо. Искате да сте здрави и да имате добре изглеждащо тяло, ами добре – дайте на организма си правилните и ИСТИНСКИ съставки да го направи. Защо употребяващите стероиди губят бързо своята мускулна маса след преустановяване на приема им? Много просто: тялото се стреми да изхвърли натъпкания на сила боклук !

По материали от mindbodygreen.com
Популярни публикации от този блог

Скополамин - Краля на контрола върху съзнанието (update 15.11.14)

Кралицата - допълнения, взаимовръзки и хералдически сведения [част II]

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)