Произход на коледните празници: Сибирските шамани и халюциногенните гъби (част 1)


Като дете много се радвах когато настъпваха коледно-новогодишните празници, може би това бе едно от най-яките неща през годината. Ваканцията, коледните песни, елхата, зелените банани които заедно със семейството очаквахме да узреят и да консумираме на празника, подпийналите коледари с ямурлуци и геги, атмосферата подплатена със пухкав сняг, все незабравими моменти..... Уви когато пораснах сякъш всичко започна да посивява – снега не бе така пухкав и бял, емоциите не бяха така пъстри, коледарите започваха да пеят все по-фалшиво, дядо Мраз бе преименуван на дядо коледа, банани имаше на всеки квадратен метър. За сметка на това все повече и повече олигофрени се появяваха по телевизора маскирани я като дядо коледа, я като джийзъса и колкото и да дрънкаха плоски шеги главната им идеята бе все една и съща „Отивай в близкия мол глупако и си пръскай парите, имаш семейство имаш приятели, те искат подаръци. Дай всичко от сърце в името на коледа и Джийзъса и остани без пукната пара!“. След известно време алчните копелета станаха още по-нагли искаха да им пращаш пари чрез sms-и в името на бедните деца, интересно ми е как децата са все така бедни и без дом а тлъстите подобия на дядо коледа карат коли за по стотици хиляди левове. Коледна трагедия с мирис на пиратки. Всъщност идеята на тая смешна псевдо благотворителност е да може да се използва като PR кампания в по-късен етап, щото са добре крадем, ама в други ден кат дойдат избори нали треа да кажем на раята и бедните деца с какво сме ги нахранили (в повечето случаи с нищо или с ГМО храна, и те като Бил Гейтс, които е най-грозния човек на планетата и едва ли е бозайник). Стигаме до момента в които един ден завесите бяха вдигнати и не щеш ли успях да зърна какво става зад тях а именно какъв лайнян сюжет се разиграва всяка година по това време за пред масите - „Джийзъс ще се ражда, бягай в близкия мол и си пръсни всичките пари в негова чест, обещаваме, че ще ти се смеем през цялата нова година или поне банкерите от които ще ти се наложи да вземеш заем. И догодина, до амина пак и така до края на дните ти, о коледо, о коледо, о глупако!“. С две думи истинското лице на коледа е с религиозна основа, имаща за цел да увековечи консуматорството и материализма, Не съм прав? ОК, изключвам си егото, но го изключете и вие, тогава си сложете ръка на сърцето (за хората със две сърца - слагайте си и двете ръце!) и кажете наистина какво мислите, без увъртания, без залъгалки, все пак лъжете себе си. Така по наблюдение виждам, че табелите „Черен петък“ ще останат перманентна добавка към и без това многобройните реклами из магазините. Тая година за малко 24 или 25 да се падне да е петък, но нищо, това ще се случи догодина до амина, ше поживеем и ще видим.
Както казах когато разбереш истинското значение на нещо то престава да те държи в неговата мистика и магия, тогава няма как да си затвориш очите и да заспиш отново, освен ако не приемеш солидна доза барбитурати с литър водка. Какво ти внушава коледа на пръв поглед: да се събереш с близките, да си позитивен, да си направиш равносметка на изминалото време – какво си постигнал и какво не, ще си купуваш ли новия айфон, кола, къща, ще те повишават ли да може по-спокойно да тормозите хора и особено оная русата овца дето от 3 години не ти пуска щото нямаш хубава кола и пост ..... ох, ще повърна, настина живеем в свят, в които „инсталирания“ модел на „нормалност“ е равен на лудост. А да попитам нужно ли е точно в определен ден да сте такива и такива? Това определено не ви прави по-добри, това ви прави РОБ(ОТ)И с определено държание в опреден момент (модела е „Click to react!”) от 3D тайминга или по-просто казано: слагате си маската на спасителя, помагащия добър самарянин, вие сте самия джизъс! Поговорката „дай за да получиш“ няма предвид тая пседводоброта, функционираща в рамките на 24 часа. Една ситуация: виждате К-1 на 14 декември и го подминавате, виждате го отново на 24 декември и му давате 2 лева да си купи нещо, съответно К-1 е любимец инкарниран в физическо тяло и много ще се зарадва, това ще му напомни добрата стара ферма. Работата е ясна: помагаме когато ни се казва да го направим (обикновено от ниско до средно ниво на напредък правим така). Друг е момента, че К-1 е решил да го играе жертва и да чака на подаянията (т.е. възползва се от Системните изисквания към социума), така разбираемо вие – помагащия – затвърждавате този му манталитет и го стимулирате догодина и т.н пак да чака на вашите 2 лева, т.е. най-общо казано вие му вредите и най-общо казано играете по свирката на Играта, която иска да има повечко жертви за да пуска повечко агресорчета, мили едни такива, сладко-коледни. Мухахаха. Ами това „да бъдем заедно с близките си“ - о света Дево, Махадево.......ние/вие никога не сме били по-далеч от близките си, че даже и от себе си, тоя театър, които играем с тия маски, едва ли ни сближава, „на място 1 ще се държа така“ , „на място 2 ще се държа инак“, „на място 3 ще се държа по-така“ и т.н. предполагам разбирате. „Да бъдем заедно в коледната нощ с нашите близки“.... „А с коя маска ще сме?“ is the fuckin question! Та повечето хора дори и за една цяла секунда не са себе си, как ще искат да са със своите близки, кои са тия близки - функциониращи илюзорни представи на вашия ум?
Факта, че се намираме в един его-психясъл социум е прекрасно пресъздаден в последния филм който изгледах - „Психиатрията Стоунхърст“, базиран на късия разказ „Системата на д-р Тар и професор Федър" oт Едгар Алан По. Ако името не ви говори нищо, то тогава го изгледайте заради прелестната Кейт Бекинсейл, нея поне всеки я знае. Нямаше как като гледам филма да не си направя едно заключение: "Лудостта е нещо много красиво!".
Въпреки всичко Кейт изглежда най-адекватна в самия филм, но това е само привидно :)

Макар, че възгледите ми за коледа са променени от доста време, все още има какво ново да се каже за произхода на това мероприятие. След прочит на материали за предхристиянската история за белобрадия старец и неговите „магически“ северни елени, установих, че всъщност той – дядо коледа е бил първоначално северно евразийски шаман, които използва психеделици в лицето на червената мухоморка (аманита мускария). А символите, олицетворяващи коледа като елхата, звездата и подаръците са вдъхновени от езотерични практики, включващи в себе си употребата на червената мухоморка.


Торбата със специални „подаръци“ на сибирския шаман

В една от статиите си за магическите гъби и дядо коледа, автора Дъглас Мейн обяснява как историята с дядото и летящите му елени може да бъде проследена до неочакван източник: халюциногенните „магически“ гъби. Разговаряйки с Джон Ръш – антрополог в колежа Сиера, Калифорния, Мейн научава доста неща по прословутата история на дядо коледа.

„Дядо коледа е модерната версия на един шаман, които употребява растения и гъби, които са способни да изменят съзнанието му за да може да комуникира с духовете“ - казва Ръш.

Според легендата шаманите в Сибир и арктическите райони всяка година в края на декември раздавали „подаръци“ - малка торбичка пълна с халюциногенни гъби. Те я спускали през отвора на върха на колибите в които живеели местните хора

„Както разказва историята, до преди няколко стотин години тези които практикували шаманизъм или свещеницитe, свързани с по-стари традиции събирали червената мухоморка, наричана още „свещена гъба“, изсушавали я след което я поднасяли като подаръци през началото на зимното слънцестоене“ - казва Ръш пред livescience. Той продължава „заради огромния сняг, които пада там, вратите на колибите често били затрупани и на хората им се налагало да излизат през отвора на върха на покрива, ето от къде произлиза и историята за подаръците през комина“.


Връзката с коледното дърво

В своята книга „Гъбите и човечеството“ автора Джеймс Артър посочва, че червената мухоморка (наричана още „fly agaric”, което буквално преведено на български означава „летяща гъба“). Тя расте по цялото Северно полукълбо под брезови и иглолистни дървета, с които гъбите с наситено червено и бели петънца имат симбиоза. Това до някъде обяснява и съвременната практика да се поставят подаръци под коледната елха, обикновено опаковани в ярко червено или бяло, които досущ изглеждат като мухоморките.
“Защо на зимното слънцестоене хората носят в къщите си борови дръвчета и окичват с ярка украса и поставят пакети (подаръци) обикновено оцветени в бяло и червено, намиращи се долу пред дървото (или под него). За да покажат любовта си един към друг ли?“, пише той. „Това е така, понеже в дивата природа под боровото дърво е точното място където би се намерила тази толкова „свещена субстанция“ - Amanita muscaria.”

Автора Дана Ларсен в своите изследвания на предхристиянската символика на коледната елха, в статията си озаглавена „Психеделичните тайни на дядо коледа“ обяснява как древните северно-европейски народи, включително лапландските народи на сегашна Финландия както и племената Кориаки, населяващи централни руски степи вярвали в идеята за свещеното дърво. Световното дърво което въплъщава в себе си идеята за центрирана ос, организиран космос (в противовес на хаоса) и най-вече универсална концепция за света. То и неговите варианти (световна планина, ос на света, първочовек и др.) обединяват в едно смисловите бинарни опозиции (горе/долу, ляво/дясно, небе/земя, земя/подземен свят и т. н.), служещи за описание на знаково подредения свят. По този начин то олицетворява единството на света и се явява своеобразен модел на вселената, а и на човека (на принципа на подобието).Смята се,че ако то бъде отсечено или унищожено,ще настъпи краят на света. Корените му се простират надолу в подземния свят, ствола му е „средната земя“ (мидгард), а неговите клони достигат до небесните реалии (SPCTTR: Eдна прекрасна метафора на факта, че космоса и земните недра кипят от живот).
Северната звезда също се смята за свещена (по-скоро позицията и), тъй като всички други звезди се въртят около нейната фиксирана позиция. Те свързват „полярната звезда“ със Световното дърво и неговата централна ос спрямо Вселената. В горната си част дървото е докоснало Полярната звезда и метафорично духа на шамана ще се изкачи по дървото, като по този начин ще премине в царството на боговете“, пише Ларсен.

SPCTTR.: Хмм, това много ми бие на поредното извънземно наставление какво да правим след като умрем, може да се запознаете с тази статия по темата. Обикновено мантрата е „прави това и това за отидеш там и там, не прави това и това (което ти казваме) и ще от отидеш другаде на по-лошо място“ - което се явява и ядрото на църковната жалост за „ад и рай“. Kакто казва и Монро в своите трудове, след като душата „умре“ и отиде в Астрала, тя попада в определените фокуси на вярване, които съвпадат с нейните собствени, т.е. ако си религиозна личност ще попаднеш в такава среда аналогия на рая, ако си „борец за правда“ ще отидеш директно на фронта и ще водиш своята битка с други себеподобни и т.н. Разбира се всичко е до време и рано или късно твоя Висш Аз ще реши, че вече е време за нови преживявания и опитности и ще те изтегли обратно в себе си. Така нареченото „рециклиране на душа“ не е нищо повече от „повтаряне на класа“ с изричното съгласие на Висшия ви Аз, понеже настоящата му инкарнация все още не е успяла да научи това за което е била „спусната“, а това е често явление, наблюдавайки всеобщата картинка.


„Сваляне“ на летящите елени

Разбира се един от най-важните аспекти на дядо коледовата митология са неговите втори пилоти и колеги – летящите елени. Както се вижда по-долу във клипа от поредицата на BBC “Странната природа“, ширещите се из Сибирската степ, Северни елени включват различни гъби в своята „диета“, една от които е и Червената мухоморка. Както бях чел преди време, сибирските шамани дори са събирали изпражненията или урината по снега от тези елени и са я консумирали, причината е, че в отпадните продукти от елена също се съдържало активна халюциногененна съставка от тази гъба.


Доналд Пфистер, биолог от Харвардския университет, които изучава гъбите казва, че сибирските племена поглъщали мухоморки, може да са имали халюцинации и от там да стигнали до заключението, че елените са имали способност да летят (колко тъпо, и кварталния нехранимайко дето е пил "Паркизан" (антипаркинсоник) или дишал лепило би казал същото, а този е биолог и прекарва целия си шибан живот да установи това, дори му се плаща. Виждате ли слепотата на науката, тя е стерилна, нуждае се само от факти и проценти, няма ОПИТНОСТ, няма ИНТЕГРАЦИЯ само числа и теория. Ако тоя Пфистер се беше надрусал с магически гъбки един път като животно, щеше да си спести годините затъпяване, а и със сигурност мога да заявя, че кварталния идиот знае повече от тоя клоун, понеже на него живота му се случва практически, не просто да чете за тях, независимо, че става дума за употреба на наркотични субстанции).


Противоречия при обвързването на предхристиянския дядо коледа и версията му от днешни дни – св. Никoлай чудотворец

св. Николай Чудотворец

Колкото и убедителна да е теорията за гъбите и шаманите, сформиращи версията за дядо мраз, много от историците и антрополозите (все продукти на конвенционалната изкристализирала по default наука), твърдят, че сегашните изображения на веселия старец произхождат от образа на гръцкия епископ Свети Никола, живял през 4-ти век, които бил известен с щедрите си подаръци към бедните. По тая логика и Робин Худ е дядо коледа, по нея и аз съм дядо коледа, значи всеки които е дал нещо на някой по-беден от него може да е потенциален дядо коледа, жалка логика нали? Още малко ще изкарат, че религия като „X“ e нещо което се е случило реално, особено в една дебела книга с кръст (Х) на нея. Няма по-плагиатска религия от настоящата, всяко едно събитие е крадено или от египетски/шумерски истории или от езичеството. Не случайно „X“ походите са били за да се изтребят тия които „знаят“ произхода на скалъпените историйки за „Х“, т.е. умишлено заличаване на историята и важните предания/знания, like RA. Ще загатна, че съвсем скоро ще напиша материал за това каква точно е същността на тоя „Х“ и това няма да бъде превод от някой фън сайт за поп езотерични сведения.

В по-късен етап – 1823 година, Нюйоркската аристократична академия в лицето на Клемънт Клакр Муур написва скандалната поема „Посещението на св. Николай“ (която по-късно става „Беше нощта преди коледа“). За нея се твърди, че е била вдъхновена от името на християнския епископ и която предвиждала изцяло нов портрет на св. Николай. През следващите няколко века (та чак до наши дни) в западната култура (и не само)образа на дядо коледа е използван от различни маркетингови организации като Coca-Cola, за да ви накара да купувате повече и повече. Оттук и тлъстия и белобрад дядо коледа, такъв какъвто ни е познат в наши дни. Само да отворя една скоба и да кажа две приказки за кока колата:

Захар/Кокаин
“На базата на сканиране на мозъчната активност, разлика между захар и кокаин почти няма. Разликата е само в цената и 1-2 молекули в химичната формула. Някой учени твърдят, че консумацията на захар може да има хероино подобен ефект на пристрастяване. Но да не забравяме и AGE фактора – формирани отпадъчни продукти и напреднало гликиране (захаросване и кристализация), което поразява всички органи и системи в целият организъм - нещо съвсем реално!”


Коя компания използва и двете съставки заедно в свои продукт? - Кока Кола!
Коя компания крие в тайна рецептата на своя бълвоч? - Кока Кола! Защо? - Сигурно да се пази от подли конкуренти! - ЛЪЖА !!!
Как се казва комбинацията от кокаин и хероин? - Speedball!
Как се казва комбинацията от кокаин и захар? - няма име все още но от това с които рецептори ще си взаимодействат въпросните вещества ще породи .........пристрастяване и гарантирана психическа абстиненция. Не е редно да пиете нещо, което чисти ръжда и тоалетен котлен камък.
Кой е създателя на рецептата за кока-кола? - Джон Пембъртън! - Е к'ъв е па тоя? - Полковник Джон Пембъртън, фармацевт по образование и наркоман по призвание се опитва да намери средство за лекуване на главоболие. За целта той сварил необичаен сироп с карамелен цвят. В рецептата на напитката влизат отвара от листа на кока, захар и кофеин!
Ако консумирам кола всекидневно дори и в малки дози има ли опасност да стана дебел като дядо мраз от рекламата им? - О, да! Има голяма вероятност това да се случи, дори ако си жена може да ти поникне и брада, понеже хормоналния ти баланс ще бъде нарушен и ... всъщност брадата и мазнините ще са ти най-малкия проблем! Всъщност може пък да ти е на късмет: ще те поканят в някой от сериите на сезон 4 на "Американска история на ужасите: шоуто на изродите", да дублираш брадатата жена :)




Один

В Германския фолклор се разказва една история за истинския произход на дядо коледа, различна от досегашните. Преди да бъдат покръстен, германските народи чествали зимното събитие наричано „Юл“. След покръстването на германска Европа, многобройните традиции и ритуали са били абсорбирани и трансформирани от модерната религия – християнството. През този период често се говори за свръхестествени и призрачни явления като „Дивият лов“, вид война или събитие което се е разигравало в небесата. За лидера на този „лов“ доста често се споменава, че това е бога Один, наричан още със старонорвежките си имена Jólnir, значещо „Юл образ/фигура“ и Langbarðr, което пък се превежда като „дълго брад“.

"Один", рисунка на Георг Вон Роузен
Джеймс Артър пише, че шейната и елените на дядо коледа са препратка към добра познатите ни северно-европейски митове. Например нашумялия близките години скандинавски бог с чука – Тор (на немски познат като Донер [Donner], дори според мен четвъртия ден от седмицата – четвъртък е кръстен на него – Donnerstag. Едно пояснение: на турски "Donner" значи "дюнер" и няма нищо общо с Тор!) управлявал колесница която била теглена от две кози (2 кози =11 и коза – wow! Прекрасен репер за конспиративните среди тип „сатанинска ритуалистика“ - sux!), в наши дни това било заменено със северните елени и дядо мраз.


От къде реално произлиза историята за дядо коледа?



Това е въпрос за 1 милион GBP (чувам ли просъскване от Бъкингамския дворец? Не? Сигурно се хранят с гъби). Истинския произход на дядо коледа едва ли някога ще може да бъде проследен напълно, тъй като корените му са меко казано заплетени, и както повечето неща – всичко е каша. Версията която разглеждаме е просто един конгломерат от фолклора и митологиите на множество евразийски култури от миналото. Като цяло смятам, че версията с шаманските практики и червената мухоморка са най-близо до истината, като разбира се винаги съм отворен към нова информация и съответно навременния и update.


Мухоморки в Бъкингамския дворец


Докато разсъждавах по коледните празници и връзката им с управляващите влучогоподобни от Орион се натъкнах на много интересна статийка, ровейки се из сайта livescience.com:

Халюциногенна гъба е може последното нещо, което бихте очаквали да видите на място като градините на Кралицата на Англия.

SP.: Що бе аз очаквах, все пак говорим за баба Лизи II, там няма празно – всичко е на МАx.

Заснемайки свое шоу, продуцентите му се натъкнали на един вид гъба, наричана червена мухоморка или просто мухоморка (fly agaric, fly amanita), която необезпокоявана си растяла в градините на Бъкингамския дворец по това време, съобщава Асошийтед прес с датировка 12 демекври, 2014.

Червената мухоморка е червено-бяла гъба, съдържаща в себе си психоактивни вещества, тя бива консумирана от някой народи/племена заради тези и ефекти.

Намирането на тази гъба на това място не е „особено необичайно“ явление, твърди Донълд Пфистер, биолог в Харвърдския Университет, които изучавал гъбите (ашколсун!). Той добавя все пак, че не е сигурен дали гъбите които са открили са наистина аманита мускария.

SP.: Батко хваща те шубето, явно знаеш да си държиш езика зад зъбите, инак някой може да ти откъсне главата с един замах и да изсъска злобливо ...ссссссссссссссс!

Гъбите растат до вечнозелените дървета. Те също растат и под широколистните дървета като бреза, заяви Пфистер. Вида вирее в умерените и субарктическите региони на северното полукълбо, но той също е бил донесен и в южното полукълбо.

SP.: Няма как да не ми направи впечатление думата „вечнозелен“, която си е чиста асоциация със „вечно жив“ , „безсмъртен“ . Няма как да не спомена за S-MA, лекарството за младост и безсмъртие на Нейно влечугоподобно величие - Кралицата на Орион. Разбира се, че няма как да заявиш: „Край! Баба Лизи похапва мухоморки и за това ще живее 1002 години“, просто няма смисъл, но е добре човек да допусне в съзнанието си, че това нещо там не расте за както се изразяват някои „уойво здраве“ (което пък е пак орионска мисъл – здрав полов член – надеждно чифтосване и размножаване!), може пък от тая гъба да извличат вещества, участвуващи в направата на вид S-MA или просто е там за да символизира нещо – никой не знае, а тези които знаят няма да кажат, както се подразбира :)

Според книгата „Халюциногени и култура“ на П. Фурст (1976 г.), гъбите са считани от хората за отровни, но това далеч не е било така защото те са били използвани в религиозно-ритуални практики заради своите халюциногенни свойства. Основното психоактивно вещество е съединението мусцимол, което имитира по мозъчните импулси от химикала GABA, което инхибира невронната активност. Това води до чувство на релаксация и намалява тревожността.

SP.: А и две от главите в книгата са озаглавени „Червената мухоморка: гъба на безсмъртието“ и "Халюциногените и свещения елен", „Край! Баба Лизи похапва мухоморки и за това ще живее 1002 години“. Всъщност fuck immortality, аз ще живея по-малко ама ще натрупам повече опитност и съответно моя Висш Аз ще успее по-бързо да „изкласи“ от Играта. Много светове и планети паднали под ръката на Кралицата на Орион и се възхищават (предполагам), но в крайна сметка тя не е духовно напреднала кой знае колко, все пак никоя напреднала инкарнация не би била изпитвала страх от смъртта!

Според някой учени, включително и Пфистер, тези гъби са вдъхновили съвременната идея за дядо коледа и другите коледни традиции, защото сибирските шамани по същия начин са раздавали торбички пълни с халюциногенни гъби, като подаръци в края на Декември. Растящи под вечнозелено дърво, гъбките настина приличат на подаръците под елхата. В допълнение на всичко казано, някой фолклористи твърдят, че коледната идиотска история с летящите елени може да е базирана на халюцинация, освен това мухоморката е част от хранителния режим на Сибирските елени.. Въпреки всичко, не всички експерти (експерт = его-идиот) са съгласни с тази теория за Santa-шаманизма, но въпреки това не намират или не предлагат друга по-сходна на тази история, което преведено на нормален език значи: „Ние сме продукти на статуквото (системата) и го защитаваме с зъби и нокти, всичко трябва да си остане по-старому и да няма промени“, "...с зъби и нокти" и "...да няма промени“ - все характеристики на кошерния манталитет, най-висшата форма на съобразяване.
Червената мухоморка е нещо различно от така популярните „магически“ гъби като Псилоциба кубенсис. Последната е забранена през юли 2005 година в Кралството, след което продажбите на мухоморката се увеличават драстично, cool :)


Произход на свинско-ритуалистичното мероприятие в България или „заклахти ли прасяяттъ?“

Просто не мога да опиша, колко приятно се чувствам, съзерцавайки тази снимка!

На езика на племето айну мечката се нарича камуи, което буквално значи бог. Но не само мечката, впрочем всички живи създания като вълка, елена, лисицата, совата, кита, делфина и почти цялата животинска анима са богове. Мечката е на практика част от пантеона на божествата на планините (камун-камуи), но тя е главното божество сред другите (сабан-камуи), мечката е и най-грижовния бог, наричан още Чира-Манте-Камуи. Извън този свят, където човека живее има страна населена с богове, приели човешки облик, построили си големи къщи (дворци) в които има големи места за палене на огньове по средата на стаята. Боговете стояли край този огън, където главата на фамилията богове стоял от дясно на огъня, докато неговите гости били длъжни да стоят от лявата страна, точно като обичаите на хората. Понякога тези богове идвали на нашата земя за да играят, мечката идвала на тоя свят облякана с черен кожух, остри нокти и в огромно тяло. Вълка, бога наричан Хорокеи-Камуи, идвал облечен в бяла роба, а лисицата (Чирон-Нубу-Камуи) обикновено пристигала облечена в жълтеникави одежди, както се подразбира всяко едно животно се явявало с различна премяна пред хората, пореден статута му се определял и цвета. Ловците винаги били най-красивите и вечно млади богини от кралството на боговете (явно в материала се подсказва, че богините идвали тук на Земята за да играят, т.е. Да ловуват различни ловни трофеи, сюжет едно към едно с куп филми, като първенец е филма „Хищника“). Тези богини идвали на този свят винаги маскирани като малки птички. Kaто дар към богините се поднасяло „цвете“ което имало стърчаща клонка, която се явявала и стойка за „кацането“ им.
Насабуро-Камуи е бога на земята и агрикултурите, които е приел формата на ЗМИЯ, което е маскировката му. Божеството на водата е още по-интересна твар, според айну това е малък продълговат земен червей, живеещ в планинските реки. Но в кралството на боговете дори и последната богиня е много красива; и тя танцува под звуците на песента на боговете „Inusa-Inusa”, за да умилостиви разгневените рибни богове....

из „Southwestern Journal of Anthropology / Vol. 5, No. 4, Winter, 1949“



Фестивала на мечката на айну. Рогозката на стената е окичена с различни сечива и фетиши използвани в самия фестивал. Мъжете се угощават с плътта на убитата мечка. Предполага се, че те трябва да са гости на мечката.

Всъщност Айну е названието на най-голямото етническо малцинство в Япония, наброяващо около 25 000 души според последни данни. Айните се смятат за едни от първите заселници на японските острови, за произхода им съществуват различни теории и предположения - според някои са дошли от Сибир, същото място от където произлизат и традициите познати ни днешно време като Коледни празници. Тъй като на запад практиката „да колиш прасе“ е нещо непознато, логично и е да няма такова тълкование, т.е. никой западен изследовател няма да търси произхода на нещо, след като в неговото „племе“ няма такъв обичай. Е за щастие аз съм тук, инкарнирал съм се в България по една или друга причина и така или иначе се налага да направя един опит да проследя корените на този наш толкова очакван обичай „клането на прасяяту“

„Изклахти ли вечи прасетата?
Гъкати ли с вину мизетата?
Има ли зели у кацата?
Гони ли кучиту мацата?“


из „Кольо Ганчево крисмъс кючек“, 
в изпълнение на Светослав Христов



BEAR FE(A)ST

Въпреки, че фестивала на мечката е общ за всички сибирски народи, той е достигнал най-високото си развитие сред народа айну. Към края на зимата ловците хващат малко мече и го докарват в селото, където се отглежда и се храни от определена жена за целта, докато е още малко то е на свобода и си играе с малките деца, а като започне да наедрява бива натикано в дървена клетка (първообраза на кочината за прасета). Когато вече мечката поотрасне и е способна да счупи дървената си клетка, което се случва някъде около септември-ноември, това е признак, че времето за провеждането на фестивала наближава. Правят се куп церемонии и изявления към духовете, искащи тяхното одобрение, те всъщност обясняват, че вече не могат да „угояват“ животното и се налага да го убият. Лицето натоварено с провеждането на фестивала кани всички близки и познати, които обикновено са цялото село. Жената която се е грижила за мечката, плаче за да покаже своята скръб. Групичката от мъжаги придружавани от жени, които напяват обредни песни, приближават клетката. Първото нещо което правят е да дадат чаша вино на животното за да го успокоят (предполага се, че и те пийват солидни количества „за кураж“ - друго сходство с нашия роден ритуал, за тези от вас, които си нямат идея – пие се греяна ракия и вино, като греяната ракия обикновено се приготвя от жените в къщата). Жените танцуват около клетката, пляскат с ръце и пеят, тогава дойката на мечката, както и други дойки на други мечки от предни години протягат ръце към мечката и и говорят скъпи думи. След всичкият bullshit, мечката се връзва с кабел/въже за врата и се изважда от клетката .....знаете какво следва след това. Ако животното е от женски пол, покрай трупа му се окичват различни сухи цвета и декорации. След всичко това следват пирове и веселие, или както е по български му „влизаме у къщи и запукваме на масата“. Тялото на мечката е одрано и изтърбушено, а главата отсечена (като при нашите прасета), кръвта от животното се събира в някакво гърне и се пие от мъжете-гости на събитието. На жените се дават малки парченца черен дроб. Останалата част от храната се запазва за празника на следващия ден.

SPCTTR.: Мисля, че това много добре онагледява произхода на нашите съвременни „свински“ ритуали. Логично е при нас животното да е прасе, все пак мечки няма навсякъде около нас, пък и си представям ако ритуала ни бе с мечки, какво чудо щеше да е. Да на забравим, че имаме и 9 общи гена с прасетата, теоритично това е създание близко до човешкото, което както се предполага е добре заварило за тъмните сили и империята.
Връщаме се на дядо мраз отново: казва се "Дядо мраз наблюдавал цяла година децата и ако били послушни им давал подаръци". Значи искате да ми кажете в прав текст, че дъртия педал ме е наблюдава през цялото време. Тази функция е много присъща на описанията за всевиждащото око на орионската Кралица. Просто от системна гледна точка е добра измислено: ако децата са послушни и се държат в определен калъп/матрица, ще получат подарък, не слушат ли - наказани в ъгъла, което е един своеобразен кауш* (*от турски - затвор). Когато вашия домашен любимец е послушен вие го награждавате с бисквитка, но изсере ли се по средата на хола - дева Мария да е с него! Системата насърчава това, а на коледа, то е в апогея си. Но за това и още много други ще пиша във втората част от този материал. В него ще узнаете за:

  • Защо системата има нужда от празниците и времевата илюзия в 3D
  • Моята история в село Кольо Ганчево и сервитьорката-исполин :D
  • Някой архетипни прозрения от вълшебните приказки
  • Крилатите Архангели и първообраза на сърцето и защо душата се помещава във сърцето
  • Какво се случва по време на празници с Планетарния дух
  • Коледното дърво и какво всъщност репрезентира то
  • Извънземните трагедии при колекционирането на енергии
  • Къде е орионската Кралица в схемата, къде сме вероятно ние в схемата
  • Конфликтите с формите и (пре)дефинирането произлизащи от ума.....



Просто имайте търпение :)


Следва ....


Популярни публикации от този блог

Еnter the VʘID

Галактическа История: Извънземни и ДНК произход (I част)

Кралицата, извънземните пропаганди и някой хералдически сведения (аdvanced)

Плоската Земя – PsyOp 6-5/11 в битката за сплескани съзнания на “великия” reSSSet

Галактическа История: Атлантида, Лемурия и Нибиру (II част)

Ранните експерименти с LSD в комунистическа България